Redactia.ro
Home » Știri » Calendar Ortodox 14 aprilie 2020. Cruce neagră

Calendar Ortodox 14 aprilie 2020. Cruce neagră

Calendar Ortodox 14 aprilie 2020. Cruce neagră

Calendar Ortodox 14 aprilie 2020. Cruce neagră. Facem pomenirea Sfântului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, a Sfântului Martin Mărturisitorul, papă al Romei; Sfinților Mărturisitori episcopi: Serghie, Pir și Teodor, Sfântului mucenic Ardalion comediantul și Sfintei mucenite Tomaida.

Viața Sfântului Cuvios Pahomie

Născut în 1674 în satul Gledin a primit nume de botez Petru. În Moldova este primit ca frate în Mânăstirea Neamț. Va trece prin toate încercările duhovnicești. În 1697 la 25 de ani a fost călugărit. La vârsta de nici 30 de ani, după moartea părintelui egumen Ioan, Sfântul este numit stareț al Mănăstirii Neamț. O va conduce până în anul 1704. Pleacă apoi la Kiev unde la Lavra Pecerska îl cunoaște pe Sfântul Dimitrie al Rostovului și îi devine ucenic. În 1706 se întoarce în Neamț și alege să trăiască în singurătate într-o păsure lângă Muntele Chiriacul.

Din acest lăcaș a fost chemat pentru scaunul episcopal de la Roman. L-a uns domn pe Nicolae Mavrocordat în Biserica Sf. Nicolae, la 8 noiembrie 1711. La 1 martie 1714, Sfântul Pahomie pleacă de bună voie de pe scaunul arhieresc. Merge la Neamț și stă timp de 4 zile. De aici merge înapoi lângă Muntele Chiriacu. După necazurile prin care a trecut în această perioadă alege să meargă în pribegie la Kiev. S-a oprit din dou la Lavra Pecerska. A trecut la Domnul pe 14 aprilie în 1724. Înainte de a trece la cele veșnice a îmbrăcat marea schima sub numele Pimen. Moaștele Sfântului Cuvios Pahomie sunt păstrate și astăzi în Paraclisul Sfântului Ștefan din Lavra Pecerska.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ținut o ședință în data de 14-15 noiembrie 2006. După discuțiile avute au aprobat canonizarea Sfântului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin cu ziua de sărbătoare de 14 aprilie. Proclamarea canonizării Sfântului Pahomie, Episcopul Românului a avut loc în 14 aprilie 2007 în localitatea Gledin, județul Bistrița-Năsăud.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: