Redactia.ro
Home » Stil de viață » Calendar ortodox 15 august 2022. Sfânta Maria, cea mai mare sărbătoare creștină a verii

Calendar ortodox 15 august 2022. Sfânta Maria, cea mai mare sărbătoare creștină a verii

În fiecare an, pe data de 15 august, se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului. Sfânta Maria este cea mai mare sărbătoare creștină a verii. În această zi se sărbătorește atât moartea și îngroparea Maicii Domnului, cât și mutarea ei la cer. Despre acest praznic nu avem informații in Sfânta Scriptură, însă, cântările de la Vecernia si Utrenia sărbătorii ne aduc multe precizări cu privire la mutarea ei de pe pământ la cele veșnice.

Calendar ortodox 15 august 2022. Sfânta Maria

Prăznuirea Adormirii Maicii Domnului este pe data de 15 august, în fiecare an. Toți creștinii ortodocși o sărbătoresc, an de an. Conform tradiției, Maica Domnului a fost anunțată de un înger, că urmează să aibă loc mutarea sa din această viață: „Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare“.

Totul s-a întâmplat imediat după ce Fecioara Maria și-a cerut iertare de la toți. Acela a fost momentul când Însuși Domnul nostru Iisus Hristos s-a coborât din ceruri, iar atunci a primit în mâinile Sale, sufletul cel sfânt al Maicii Domnului. Atunci au avut loc multe astfel de minuni, printre care se află și faptul că ochii orbilor și auzul surzilor au revenit, dar și faptul că ologii și bolnavii s-au vindecat.

Trupul Fecioarei Maria a stat timp de trei zile în mormânt, pentru ca mai apoi să se ridice în chip tainic, spre lăcașurile cerești. Potrivit aceleiași tradiții, s-a spus că Sfântul Toma a sosit la Ierusalim, exact în a treia zi după înmormântarea Maicii Domnului, moment în care și-a dorit să cinstească trupul Său și s-a deschis mormântul. Atunci s-a întâmplat o altă minune. Mormântul Maicii Domnului era gol, pentru că trupul Său fusese ridicat la ceruri de către Fiul Său.

Din Sinaxarul închinat praznicului Sfintei Maria sărbătorită pe 15 august, aflăm:

Si s-a facut atunci tunet mare si au venit de la marginile lumii, ca pe niste nori, toti Apostolii lui Hristos la casa Maicii Domnului, din Ierusalim. Si, incepand Petru cantarea cea de ingropare, Apostolii au ridicat patul si au insotit la mormant trupul cel primitor de Dumnezeu. Si, sosind in satul Ghetsimani si asezand in mormant trupul Maicii Domnului, Apostolii au zabovit acolo inca trei zile, asteptandu-l pe Sfantul Apostol Toma, care, din randuiala dumnezeiasca, lipsea.

Si, sosind, Sfantul Apostol Toma s-a intristat, fiindca nu se invrednicise a mai vedea chipul Maicii Domnului, ca si ceilalti Apostoli. Deci, cu hotarare de obste, s-a deschis mormantul pentru el. Si, daca s-a deschis, s-au minunat, ca au aflat mormantul fara sfantul ei trup, fiind numai giulgiul lasat, ca mangaiere si marturie neindoielnica a mutarii Nascatoarei de Dumnezeu la ceruri cu trupul”.

Rugăciune 15 august. Adormirea Maicii Domnului

“Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu. Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.

În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).

Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale.” Se spune rugăciunea Tatăl Nostru, iar apoi: „Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos. Sfântă Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: