Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 15 februarie 2021. Ce mare sfânt e cinstit

Calendar ortodox 15 februarie 2021. Ce mare sfânt e cinstit

Calendar ortodox 15 februarie 2021

Calendar ortodox 15 februarie 2021. Este mare sărbătoare în ziua aceasta, pentru că are loc pomenirea Sfântului Apostol Onisim, care a fost un exemplu de credință.

Calendar ortodox 15 februarie 2021. Ce sfânt este sărbătorit

Sfântului Apostol Onisim a fost rob al lui Filimon, înainte ca acesta să devină apostol. El a grețit față de stăpânul lui, așa că a decis să fugă din calea sa, de frică, și s-a adăpostit la Roma. Acolo, el s-a alăturat Sfântului Apostol Pavel, care îi scria mereu scrisori prin care îl ruga să îl elibereze pe robul său, Sfântului Apostol Onisim.

Sfântului Apostol Onisim a rămas alături de Sfântul Pavel până la uciderea sa de către romani, iar apoi a continuat să propovăduiască dreptul cuvânt și în Spania, Patra, Colose, Carpetania. Ulterior, el a fost ales episcop în Efes.

Sfântului Apostol Onisim a fost capturat în timpul lui Traian, dar eliberat și trimis în exil. Acolo a fost ucis, prin decapitare. Moaștele sale au fost găsite ulterior și puse la mare cinstea.

Calendar ortodox 15 februarie 2021. Rugăciunea din calendar

Troparul Sfântului Apostol Onisim

Glasul 3

Apostole Sfinte Onisim, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.

Calendar ortodox 15 februarie 2021. Ce rugăciune se spune

Condacul Sfântului Apostol Onisim

Ca o rază ai ieşit, luminând lumii, fericite, luminat fiind de razele Apostolului Pavel, soarele cel preastrălucitor, care a luminat lumea. Pentru aceasta, toţi te cinstim, Sfinte Apostole Onisim.

SEDELNA, glasul al 8-lea. Podobie: Pe Înţelepciunea şi Cuvântul…

Scăpându-te din robia rătăcirii, slobod te-ai arătat întru Dumnezeu cu harul, făcându-te Lui rob ales, şi fiind părtaş al legăturilor Apostolului Pavel, pentru Hristos ai fost omorât, fără dreptate, Apostole. Pentru aceasta mărturisind după Lege, te-ai învrednicit de Lumina Cea de sus, Ierarhe Onisim. Drept aceea strigăm ţie: roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeale să dăruiască celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta.

Calendar ortodox 15 februarie 2021. Ce sfinți mai sunt sărbătoriți

Tot pe data de 15 februarie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi și alți sfinți. Este vorba despre:

Sfântul Ierarh Sigfrid, Luminatorul Suediei;

Sfântul Mucenic Maior;

Sfântul Eusebiu;

Sfântul Antim din Chios.

Icoana Maicii Domnului din Vilnius;

Icoana Maicii Domnului “a Sfântului Dalmat”;