Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 15 iunie 2022. Ce mare sfânt este sărbătorit

Calendar ortodox 15 iunie 2022. Ce mare sfânt este sărbătorit

Calendar ortodox 15 iunie 2022.

Calendar ortodox 15 iunie 2022. Creștinii ortodocși îl sărbătoresc marți, 15 iunie pe Sfântul Proroc Amos. Tot în această zi sunt prăznuiți si Sfântul Mucenic Dula. Soborul Preasfintei Stăpânei noastre Născătoare de Dumnezeu de la Maranachiu, Sfântul Mucenic Narsi, Sfântul Fortunat, Sfântul Apostol Ahaic, Sfântul Mucenic Isihie, Cuviosul Ortisie și Sfânta Mucenite Gravs.

Calendar ortodox 15 iunie 2022. Ce mare sfânt este sărbătorit

Sfântul Proroc Amos s-a născut în satul Tecoa de lângă Betleem și a trăit în secolul al VIII-lea i. Hr. A păzit turmele de porci ale unui om bogat din Ierusalim, până la alegerea sa ca proroc. Începutul prorocirii lui a fost pe vremea împăratului Iudeei Ozia, cel din Ierusalim, în in vremea impăratului lui Israel Ieroboam, cel din Samaria. Amos l-a certat pe regele Ozia și pe preoții lui păgâni pentru închinarea la idoli și a intors poporul de la închinarea la vieții de aur.

În afara păstoritului, Sfântul Proroc Amos se mai ocupa și de culegerea sicomerelor. Sicomorul este un arbore de dimensiuni mari care produce fructe asemenea smochinilor. Și-a început activitatea în Proroc în timpul domniei lui Ieroboam al II-lea și a activat cu precădere în cadrul Regatului de Nord, denumit în Sfânta Scriptură Israel. Sfântul Amos a prorocit timp de 50 de ani. Bunul Dumnezeu îl alege pe Proroc datorită smereniei, la fel cum făcuse și cu Moise sau David.

Amos l-a cerat pe regele Ozia și pe preoții lui păgâni pentru închinarea la idoli și a întors poporul de la închinarea la vieții de aur. Îi vestește lui Amaziah, capetenia preoților păgâni, ca asirienii îi vor ucide pe fiii și pe regele lui Israel. A fost lovit cu toiagul în frunte de fiul preotului idolesc. Sfântul Proroc Amos nu trebuie confundat cu tatăl lui Isaia, care se numea tot Amos. Acesta provine din seminția împăraților Iudeei, s-a născut și a trăit la Ierusalim. Acesta nu a fost Proroc și nu a murit de moarte mucenicească.

Rugăciune către Sfântul Proroc Amos

Lui Dumnezeu Celui Ce a ajutat lui Moise în Egipt, de a scos pe Israel, Aceluia unuia să-I cântăm, că S-a preaslăvit.
Curățindu-mi mintea de cugetul cel cu ceața patimilor, luminează-mă, Stăpâne, a cânta pe proorocul Tău Amos.
Arătându-te învățător tainelor lui Dumnezeu celor mai presus de cuget, te-ai învrednicit a vedea mai înainte, cele ce vor să fie, mărite.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Arătându-te ca un locaș neîntinat și curat lui Dumnezeu, ai primit dumnezeiasca lucrare a Duhului, Proorocule Amos.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Tu, Preacurată, ai ridicat cortul lui Adam cel căzut, purtând în pântece pe Mântuitorul Dumnezeu, precum a zis proorocul.

Cântarea 1, glasul al 7-lea.

Irmosul:

Lui Dumnezeu Celui Ce a ajutat lui Moise în Egipt, de a scos pe Israel, Aceluia unuia să-I cântăm, că S-a preaslăvit.

Stih: Sfinte Proorocule Amos, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Curăţindu-mi mintea de cugetul cel cu ceaţa patimilor, luminează-mă, Stăpâne, a cânta pe proorocul Tău Amos.

Stih: Sfinte Proorocule Amos, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Arătându-te învăţător tainelor lui Dumnezeu celor mai presus de cuget, te-ai învrednicit a vedea mai înainte, cele ce vor să fie, mărite.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Arătându-te ca un locaş neîntinat şi curat lui Dumnezeu, ai primit dumnezeiasca lucrare a Duhului, Proorocule Amos.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Tu, Preacurată, ai ridicat cortul lui Adam cel căzut, purtând în pântece pe Mântuitorul Dumnezeu, precum a zis proorocul.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: