Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 15 mai 2020. Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, ale cărui moaște vindecă bolile

Calendar ortodox 15 mai 2020. Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, ale cărui moaște vindecă bolile

Calendar ortodox sf ierarh Iacob putneanul

Calendar ortodox 15 mai 2020. În această zi credincioșii sărbătoresc credința și viața dreaptă dusă de Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei. Tot la această dată sunt pomeniți și preacuviosul părinte Pahomie cel Mare, părintele Ahile, episcopul Larisiei, cuviosul părinte Varvar, cuviosul Eufrosin, începătorul vieţii pustniceşti din Pskov, cuviosul Serapion de la Mănăstirea Spaso-Eleazar, la Pskov.

Viața Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, cel care a devenit Mitropolitul Moldovei

Sfântul Iacob Putneanul s-a născut într-o familie de credincioși, în anul 1719. De altfel, toată familia lui își va dedica viața lui Dumnezeu. De la mama și tatăl lui, la surori, și inclusiv el, toată familia s-a călugărit.

La numai 12 ani, Iacob a mers pe drumul călugăriei și a intrat frate la Mănăstirea Putna. Apoi, la doar 17 ani, în anul 1736 a fost hirotonit ieromonah de către Mitropolitul Antonie. Drumul lui către desăvârșire nu s-a încheiat aici, Iacob Putneanul fiind abia la începutul vieții sale întru Domnul. Astfel, el a devenit, la numai 25 de ani, egumenul mănăstirii căreia îi pășise pragul la numai 12 ani.

Prin toate aceste realizări, renumele lui era cunoscut mult mai departe decât zidurile mănăstirii pe care o păstorea. La 26 de ani Sfântul Ierarh Iacob Putneanul a devenit episcop de Rădăuți.

În anul 1750, trebuia ales un mitropolit al Moldovei, iar tradiția bisericească arăta că acesta trebuie ales din Roman. Totuși, episcopul Ioanichie, cel care trebuia să primească acestă onoare, văzându-i darul Sfântului Iacob, a renunțat la această deminitate în favoarea lui.

Timp de zece ani, Sfântul Mitropolit al Moldovei s-a ocupat de traducerea de cărți, de susținerea educației pentru copii și a susținut tiparul.

Troparul Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei

Glasul al 3-lea

Grija cea lumească lepădând şi viaţa pustnicească trăind, ca un bun păstor turma cea cuvântătoare a Moldovei ai păzit, pentru aceasta cu îngerii în ceruri te veseleşti, Sfinte Ierarhe Iacob, Arhiereul lui Hristos, roagă-te pentru sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei
Condac, glasul al 4-lea

Cu fapte bune şi cu virtuţi împodobindu-te, Sfinte Ierarhe Iacob, dascăl iscusit al credincioşilor te-ai arătat şi înnoitor al mănăstirii Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Sfânt te-ai învrednicit. Pentru aceasta, Hristos te-a preamărit în ceruri, unde te rogi neîncetat pentru sufletele noastre.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: