Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 16 ianuarie 2021. Mare sărbătoare creștină

Calendar ortodox 16 ianuarie 2021. Mare sărbătoare creștină

Sărbătoarea Cinstirii lanţului Sfântului Apostol Petru

Calendar ortodox 16 ianuarie 2021. În ziua aceasta are loc sărbătorirea Cinstirii lanţului Sfântului Apostol Petru. Iată ce semnificații are această sărbătoare și ce rugăciune trebuie să rostim pentru iertarea păcatelor.

Calendar ortodox 16 ianuarie 2021. Sărbătoarea Cinstirii lanţului Sfântului Apostol Petru

În fiecare an, Biserica Ortodoxă cinstește pe data de 16 ianuarie Sărbătoarea Cinstirii lanţului Sfântul Apostol Petru.

Sfântul Apostol Petru a fost pus în lanţuri de regele Irod, cel care îi prigonea pe creştini şi îi cinstea pe idoli, după ce a aflat că acesta îl slăveşte pe Dumnezeu. Cel care amintește aceste lucruri este Sfântul Evanghelist Luca, care a scris totul în Faptele Apostolilor.

Când Sfântul Apostol Petru a fost pus în lanțuri, acestea au fost desfăcute imediat de îngerii lui Dumnezeu. După aceea, lanțurile au prins puterile Sântului, iar credincioșii le foloseau ca să alungă spiritele rele și să tămăduiască neputințele.

Lanțurile au trecut din tată în fiu, ele fiind lăsate moștenire. Iar toți cei care le atingeau deveneau plini de Duh Sfânt. Ulterior, lanțurile au fost împăărțite în două, iar o bucată a fost așezată la un biserică ridicată în Constantinopol, iar cealaltă a fost trimisă de împărăteasca Evdochia fiicei sale, Eudoxia, la Roma.

Calendar ortodox 16 ianuarie 2021. Ce rugăciune se spune

Tropar la Sărbătoarea Cinstirii lanţului Sfântului Apostol Petru, glasul al 4-lea:

Roma nepărăsind, la noi ai venit prin cinstitele lanţuri ce ai purtat, întâistătătorule pe scaunul Apostolilor. Pe care cu credinţă cinstindu-le, te rugăm: cu ale tale rugăciuni către Dumnezeu, dăruieşte nouă mare milă.

CONDAC, glasul al 2-lea. Podobie: Cele de sus căutând…

Piatra Hristos pe piatra credinţei, pe întâiul şezător pe scaunul ucenicilor,îl preamăreşte luminat. Căci cheamă pe toţi să prăznuiască, Apostole, minunile cinstitului tău lanţ şi împarte iertare de greşeli.

CONDAC, glasul al 2-lea. Podobie: Pe cea întru rugăciune…

Pe cel întâistătător între Apostoli, pe Dumnezeiescul ucenic al adevărului, pe Marele Petru, să-l lăudăm şi lanţul lui să-l sărutăm cu credinţă, dezlegare de greşeli dobândind.

Calendar ortodox 16 ianuarie 2021. Rugăciunea zilei

SEDELNA, glasul al 4-lea. Podobie: Degrab ne întâmpină pe noi…

Biserică făcându-te Treimii Celei mai presus de toate, sfinţeşte, luminează şi împlineşte cererile celor ce te cinstesc pe tine cu credinţă, în sfântă casa ta; şi dă dezlegare de toate smintelile celui viclean, care năvălesc asupra celor ce roagă pe Hristos, cu stăruinţă, Sfinte Apostole Petru.

SEDELNA, glasul al 4-lea. Podobie: Cel Ce Te-ai Înălţat…

Ca pe un întâistătător între înţelepţii Apostoli şi ca pe un purtător al cheilor Împărăţiei Cerurilor, te lăudăm pe tine cu credinţă, Apostole şi sărutăm cu cuget curat lanţurile ce ai purtat, ca un făcător de rele, stricând facerile de rău ale vrăjmaşului. Roagă-te Domnului Hristos să ne izbăvim de acestea.

Calendar ortodox 16 ianuarie 2021. Ce sfinți mai sunt sărbătoriți

Tot pe data de 16 ianuarie, credincioșii mai sărbătoresc și alți sfinți, care sunt trecuți în calendarul ortodox. Iată despre cine este vorba:

Sfinţii Mucenici şi frati: Pevsip, Elasip, Mesip şi a bunica lor, Neonila;

Sfântul Mucenic Danact, citeţul;

Sfântul Sfinţit Mucenic Damaschin.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: