Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 16 mai 2020. Cui să îi spui „La mulți ani” în această zi

Calendar ortodox 16 mai 2020. Cui să îi spui „La mulți ani” în această zi

sărbătoare Sfântul Teodor

Calendar ortodox 16 mai 2020. Astăzi toți credincioșii îl pomenesc pe Sfântul Teodor cel Sfințit, uceniul lui Pahomie cel Mare. Tot în această zi facem pomenirea Sfântului Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului; Sfinților Mucenici Avda și Avdiis, episcopii; Sfinților Mucenici Isaachie, Simeon și Vahtisoiu; Sfântului Mucenic Papilin; Sfântului Mucenic Petru din Vlaherne; Sfântului Nicolae, patriarhul Constantinopolului; Sfintei Eufimia; Sfântului Mucenic Nicolae din Mezov.

Astăzi sărbătorim un mare sfânt. Care a fost viața Sfântului Teodor cel Sfințit

Sfântul Teodor cel Sfințit a fost uceniul Sântului Pahomie cel Mare, dar în mare parte a copilăriei sale și a primilor ani de adolescență, el a fost păgân. El a luat credința părinților săi din Tebaida de Sus, dar mai târziu îl descoperește pe Dumnezeu. Astfel, la doar 14 ani Sfântul Teodor cel Sfințit părăsește case părintească și merge la mănăstire, pentru a se călugări. Acolo l-a întâlnit pe Sfântul Pahomie, acesta fiins tarețul mănăstirii respective.

El a decis să plece de acasă în timpul unui petreceri îndestulătoare, dată de familia sa bogată. Lui nu îi lipsea nimic, dar a ales o viață de sărăcie pentru a-L descoperi pe Hrisos. Atunci, văzând toate acele bucate pe care nici nu le puteau mânca întru totul, Sfântul s-a rugat la Dumnezeu să îi lumineze gândurile.

Doamne, ştiutorule al celor ascunse şi ispititorule al tainelor omeneşti, Tu ştii că nimic nu cinstesc din cele ce sunt în lumea aceasta mai mult decât dragostea Ta. Drept aceea mă rog Ţie, Stăpâne, povăţuieşte-mă spre calea Ta, ca să fac voia Ta, şi luminează sufletul meu, ca să Te slăvesc şi să Te laud totdeauna, Domnul meu”.

Credința lui a fost atât de puternică încât și fratele lui și mama sa vor călca pe urmele sale și își vor dedica viața lui Dumnezeu.

După moartea starețului de la mănăstirea la care venise la vârsta de doar 14 ani, Sfântul Teodor cel Sfințit a fost numit starețul tuturor mănăstirilor înființate de Sfântul Pahomie.

Troparul Sfântului Teodor cel Sfințit

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat puștiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminator lumii, strălucind cu minunile, Teodor, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu că să mântuiască sufletele noastre.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: