Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 17 ianuarie 2021. Ce rugăciune trebuie rostită

Calendar ortodox 17 ianuarie 2021. Ce rugăciune trebuie rostită

GALERIE FOTO (2) Calendar ortodox 17 ianuarie 2021

Calendar ortodox 17 ianuarie 2021. Este mare sărbătoare în ziua aceasta, pentru că are loc pomenirea Sfântului Cuvios Antonie cel Mare.

Calendar ortodox 17 ianuarie 2021. Ce sărbătorim în ziua aceasta

În ziua de 17 ianuarie, în fiecare an, românii creștini sărbătoresc viața Sfântului Cuvios Antonie cel Mare.

Sfântul Cuvios Antonie cel Mare a fost un creștin desăvârșit, iar el s-a născut într-o familie înstărită, cu credință în Dumnezeu. Acesta a fost născut în anul 251. Încă de când era mic, aceasta a mers la biserică, iar spre deosebire de alți copii, el chiar asculta ce se spunea și încerca să asimileze această învățătură. Nu dorea niciodată mai mult decât avea, chiar dacă părinții lui erau înstăriți și ar fi putut avea orice și-a dorit.

De altfel, nici lumea obișnuită nu îl atrăgea, căci pe el îl chema Iisus Hristos la credință. La doar 20 de ani, părinții lui s-au stins din viață, iar el și sora lui mai mică au rămas orfani, cu o avere impresionantă. El a decis să o dea pe sora lui în grija unei comunități de fecioare, iar pământul le-a lăsat vecinilor și a vândut toate bogățiile și banii i-a dat săracilor.

La acea vreme încă nu erau mănăstiri, el stătea în casa lui, ce îi devenise chilie și muncea toată ziua. Acesta îi vindeca pe bolnavi și alunga duhurile rele.

Calendar ortodox 17 ianuarie 2021. Rugăciunea ce trebuie rostită azi

Troparul Sfântului Cuvios Antonie cel Mare

Glasul al 4-lea

Asemănându-te cu obiceiurile râvnitorului Ilie şi urmând Botezătorului pe drepte cărări, Preacuvioase Părinte Antonie, te-ai făcut locuitor pustiului şi ai întărit lumea cu rugăciunile tale. Pentru aceasta, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Antonie cel Mare

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Lepădând tulburările lumeşti, viaţa sihăstrească ai dus-o până la capăt, Botezătorului urmând îndeaproape, preacuvioase. Deci împreună cu dânsul te cinstim, părinte al părinţilor, Sfinte Antonie.

Calendar ortodox 17 ianuarie 2021. Ce sfinți mai sunt sărbătoriți

În fiecare an, tot la data de 17 ianuarie, în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi și următorii sfinți:

Sfântul Cuvios Antonie cel Nou;

Împâratul Teodosie cel Mare:

Sfântul Cuvios Ahila.