Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 17 iunie 2021. Sunt prăznuiți Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail

Calendar ortodox 17 iunie 2021. Sunt prăznuiți Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail

Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail

Calendar ortodox 17 iunie 2021. Anual, pe data de 17 iunie, sunt sărbătoriți Sfinții Manuil, Savel și Ismail. Toți trei au contribuit la răspândirea credinței față de Dumnezeu și i-au îndreptat pe păgâni spre biserică. I-a învățat să nu se mai închine la idoli și se roage adevăratului Dumnezeu.

Calendar ortodox 17 iunie 2021. Sunt prăznuiți  Sfintii Mucenici Manuil, Savel si Ismail

Calendar ortodox 17 iunie 2021.  Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail sunt trei frați din Persia, actualul Iran.. Tatăl lor era păgân, iar mama lor era creștină și,se ruga mereu lui Sfântul Duh și fiului Acestuia, Iisus Hristos.Datorită  mamei lor, cei trei frați au fost botezați.

Odată cu trecerea anilor, frații au devenit ofiteri la curtea împăratului person. La un moment dat, acesta i-a trimis către Iulian Apostatul (361-363)  pentru a discuta despre un tratat de pace intre imperiul persan și cel roman. Ajunși la Iulian Apostatul, aici avea loc un un festival, în care se aduceau  jertfe idolilor, iar ei, creștini fiind și închinându-se Domnului, au refuzat să facă asemeni acestora. Așa că, au fost aruncați de păgâni într-o temniță apoi chinuiți. Pentru că se  rugau, nu au simțit durerea, mai ziceau și aceasta: Iisuse preadulce, scumpe ne sunt noua aceste chinuri, pentru dragostea numelui Tau!”. Astfel că, un înger a coborât din Cer și le-a luat de tot durerea.

Imparatul Iulian Apostatul, văzând că refuză în continuare ca ei să se închine idolilor, a poruncit tăierea capului lor și arderea trupurilor lor.  După ce au fost uciși, a avut loc un cutremur, când pământul s-a deschis și a luat trupurile mucenicilor din fata păganilor spre a nu fi arse. Mai târziu, trupurile lor au fost scoase la suprafață și găsite de alți creștini, care i-au înmormântat cum se cuvine.

Rugăciune către Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail

La vreme de nevoi, necazuri, orice problemă sau pentru mulțumire, puteți rosti următoarea rugăciune către Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail:

”Troparul Sfinţilor Mucenici Manuil, Savel şi Ismail, glasul al 4-lea:

Mucenicii Tăi, Doamne, Manuil, Savel şi Ismail, întru nevoinţele lor cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru, că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul 1

Îngrozirile şi făgăduinţele tiranului defăimându-le bărbăteşte, stâlpule neclintite, împreună cu cei de un sânge, ai pătimit, mare cugetătorule. Ci, ca cel ce ai îndrăzneală către Domnul, izbăveşte-ne pe noi, Manuile, din primejdii, ca să strigăm ţie: Bucură-te, mucenice mult pătimitorule!

Icosul 1

Credinţa în Treimea cea nezidită învăţând-o treimea mucenicilor, de la înţeleptul Evnoic, s-a botezat întru Hristos, pe maica lor bine povăţuind-o. Deci să ne adunăm toţi să strigăm către dânşii unele ca acestea:

   Bucură-te, treime de mucenici, care una cugeţi;
   Bucură-te, că lui Dumnezeu cu slujire te închini;
   Bucură-te, că prin taină ai învăţat despre Treimea cea nezidită;
   Bucură-te, că ai învăţat despre Unimea cea fără de început;
   Bucură-te, maică ce ai născut trupeşte pe mucenici;
   Bucură-te, că Evnoic a doua oară pe dânşii i-a născut;
   Bucură-te, că pe maica voastră, o, treime de mucenici, aţi urmat;
   Bucură-te, că învăţăturile lui Evnoic le-ai primit;
   Bucură-te, întocmai la număr cu cinstita Sfânta Treime;
   Bucură-te, apărătoarea dumnezeieştii Unimi;
   Bucură-te, Savel, Manuil şi Ismail;
   Bucură-te, treime de mucenici pe care fiecare te cheamă într-ajutor;
   Bucură-te, treime de mucenici mult pătimitoare!

Condacul al 2-lea

Către împăratul Râmlenilor te-a trimis Alamudar pe tine, o, treime de mucenici, ca să aşezi pace între romani şi perşi. Iar el, primind răspunsul cu bucurie, cugetă deşertăciuni asupra voastră, fiind deşert la minte, pe când voi strigaţi: Aliluia!” Citește continuarea pe doxologia.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: