Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 18 august 2020. Sărbătorim doi sfinți mucenici, cu puteri vindecătoare

Calendar ortodox 18 august 2020. Sărbătorim doi sfinți mucenici, cu puteri vindecătoare

Sfinţii Mucenici Flor şi Lavru

Calendar ortodox 18 august 2020. La această dată, creștinii au motiv de mare bucurie, pentru că sunt sărbătoriți doi mari sfinți mucenici. Este vorba despre Sfinții Mucenici Flor şi Lavru.

Tot la această dată sunt sărbătoriți și Sfinţii Mucenici Ermi, Serapion şi Polien; Sfântul Ioan de Rila, ocrotitorul Bulgariei Sfânta Muceniţă Iuliani (Iuliana); Sfântul Mucenic Leon; Patru Sfinţi sihaştri, care în pustiu cu pace s-au săvârşit; Patriarhii Constantinopolului: Ioan şi Gheorghe; Sfinţii Barnabas şi Sofronie; Sfântul Arsenie cel Nou, din Paros.

Viața Sfinților Mucenici Flor şi Lavru, sărbătoriți pe 18 august

Cei doi sfinți erau frați, de meserie zidari. Pentru că credința creștină le era bineplăcută, ei au fost ucenici ai sfinților Proclu și Maxim.

Atunci când cei doi au trecut în neființă, frații cu credință în Dumnezeu au fost angajați să construiască un templu păgâng. Ziua lucrau, iar noaptea îi aduceau laudă lui Dumnezeu și îi învățau pe alții despre credința creștină.

Atunci când ciopleau piatra, fiul preotului ce urma să slujească acolo a fost lovit de un ciob chiar în ochi, iar meșterii au fost considerați cei vinovați pentru aceasta. Dar, l-au rugat pe preotul păgân ți tatăl copilului să vină cu cel mic la ei acasă, unde au făcut rugăciuni și ochiul copilului s-a vindecat. Atunci, chiar și păgânul a început să creadă în Dumnezeu.

Guvernatorul păgân al Ilariei i-a ucis pe cei doi mucenici, care au pus semnul crucii pe templul ce se dorea a fi păgân.

Troparul Sfinţilor Mucenici Flor şi Lavru

Glasul al 4-lea

Pe preaîmpodobita şi de Dumnezeu înţelepţita doime cea prealuminoasă, pe Fericitul Flor şi pe Preacinstitul Lavru, după vrednicie să-i lăudăm credincioşii, căci aceştia cu osârdie au propovăduit în chip văzut tuturor, pe Treimea Cea Nezidită. Pentru aceasta, pătimind până la sânge, s-au încununat cu cunună prealuminoasă şi se roagă lui Hristos Dumnezeu, ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfinţilor Mucenici Flor şi Lavru

glasul al 8-lea

Ca niște pârgă a firii, ție, săditorul făpturii, lumea Îți aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.

Pe mucenicii cei binecredincioşi şi cugetători de Dumnezeu, pătimitorii lui Hristos, cu preamărire îi cinstim astăzi pe Sfinţii Mucenici Flor şi pe Lavru, ca să câştigăm prin rugăciunile lor dar şi milă şi să ne mântuim de năpaste şi din primejdii, de urgie şi de mâhnire, în ziua judecăţii.