Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 18 mai 2023. Sărbătoare importantă pentru toți creștinii ortodocși. Rugăciunea zilei

Calendar ortodox 18 mai 2023. Sărbătoare importantă pentru toți creștinii ortodocși. Rugăciunea zilei

rugaciune

Calendar ortodox 18 mai 2023. Sărbătoare importantă joi, pe 18 mai, pentru toți creștinii ortodocși. Iată ce sfânt este prăznuit în calendarul creștin-ortodox și care este rugăciunea pe care orice creștin trebuie să o rostească în această zi de sărbătoare.

Calendar ortodox 18 mai 2023. Sfântul Mucenic Teodot

În timpul domniei împăratului Dioclețian, Sfântul Mucenic Teodot a ocupat funcția de hangiu. În calitate de hangiu, el a oferit adăpost creștinilor care erau persecutați, găzduindu-i în hanul său. Pe lângă adăpost, el a furnizat și toate resursele necesare celor care reușeau să scape de persecuții.

De asemenea, Sfântul Teodot s-a îngrijit de trupurile creștinilor care fuseseră uciși, asigurându-se că acestea erau îngropate corespunzător.

În acea perioadă, șapte fecioare au suferit torturi din cauza credinței lor în Iisus Hristos. În cele din urmă, acestea au fost aruncate într-un lac. Într-un vis, Sfânta Tecusa, una dintre aceste fecioare, i s-a arătat Sfântului Teodot și i-a cerut să scoată trupurile fetelor din lac și să le îngroape.

După ce a avut visul, Teodot a ieșit alături de un credincios pentru a îndeplini dorința exprimată de muceniță în vis. Un înger al Domnului le-a călăuzit pașii, dezvăluindu-le locul unde se aflau trupurile fecioarelor, astfel încât să le poată îngropa în mod adecvat.

Cu toate acestea, în timpul acestei misiuni, credinciosul care îl însoțea pe Sfântul Teodot l-a trădat în fața judecătorului. După ce a suferit numeroase chinuri, Teodot a devenit martir atunci când i-a fost tăiat capul.

Tot în această zi sunt pomeniți și:

  • Sfinții Mucenici Petru, Dionisie si Hristina;
  • Sfinții Mucenici Andrei, Pavel si a sapte fecioare care au patimit impreuna cu Sfanta Hristina;
  • Sfinții Mucenici Iraclie, Paulin si Venedim;
  • Sfintele sapte Fecioare Mucenite din Anghira Galatiei: Tecusa, Alexandra, Claudia, Faini, Eufrasia, Matroana si Iulia;
  • Sfânta Eufrasia;
  • Sfântul Stefan cel Nou, patriarhul Constantinopolului;
  • Sfântul Mucenic Iulian;
  • Sfânta Anastaso si a Sfântul Cuvios Martinian;
  • Sfântul Mucenic Teodot, papa al Romei.

Calendar ortodox 18 mai 2023. Rugăciunea zilei

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge, Sfinţite Mucenice Teodot, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre și să ne ajute să ne împlinim și cele mai imposibile dorințe.

Năzuinţele tale, mucenice, le-ai îndreptat către Dumnezeu, ale Cărui Porunci păzindu-le te-ai făcut ierarh şi cu sângele mu­ceniciei, cu adevărat ai strălucit.

Duhul Sfânt sălăşluindu-Se în inima ta cea înţeleaptă, din pruncie te-ai arătat drept, plin de milă şi blând, Dumnezeiescule ierarh, Sfinţite Mucenice Teodot.

Astăzi Biserica prăznuieşte cu credinţă pomenirea ta cea preasfinţită şi mutarea ta către Iubitorul de oameni; şi bucurându-se, îţi împleteşte ţie cu­nuni Dumnezeieşti de laude.

Câştigându-te pe tine ca pe o stea plină de lumină străluci­toare, cu Razele Cele Luminoase ale Dumnezeieştilor doriri şi cu luminile cele curate ale minu­nilor tale ne luminăm, de Dumnezeu grăitorule, Sfinte Mucenice Teodot. Amin!

 

 

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: