Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 19 iulie 2021. Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși

Calendar ortodox 19 iulie 2021. Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși

Calendar ortodox 19 iulie 2021.

Calendar ortodox 19 iulie 2021. În această zi, creștinii ortodocși o vor prăznui pe Sfânta Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare și a Sfântului Grigorie de Nyssa. Tot luni, 19 iulie, sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Die, făcătorul de minuni, Sfinții Sihastri, Sfântul Teodor, arhiepiscopul Edesei și Aflarea moaștelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov.

Calendar ortodox 19 iulie 2021. Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși

Calendar ortodox 19 iulie 2021. Sfânta Macrina s-a născut în 327 și este sora Sfântului Vasile și al lui Grigorie de Nyssa. Macrina a fost cea mai mare din cei zece copii ai familiei. Aceasta s-a logodit c un tânăr nobil, care a murit foarte devreme, motiv pentru care Macrina nu a mai vrut să-și unească destinele cu un alt bărbat. : „Nu este drept ca fecioara logodita o data cu un barbat sa caute dupa aceea iar logodna; chiar si dupa legea firii, trebuie sa fie o singura logodna, asa cum este o singura nastere, si o singura moarte.”, spunea ea.

După ce bărbatul pe care îl iubea a murit, Macrina a intrat in monahism împreună cu mama sa, Emilia. După câțiva ani, mama și fratele să, Sfântul Vasile cel Mare, au murit, iar la nouă luni de la moartea acestuia, Macrina a fost vizitată de Sfântul Grigorie de Nyssa. Macrina se afla pe patul morții și a depănat cu fratele ei amintiri, au vorbit despre natura omenească și despre viața de apoi. Cu puțin înainte să moară, Macrina s-a rugat la Dumnezeu și i-a spus: „Stapane Atotputernice Doamne, Carele dai odihna trupurilor noastre prin somnul mortii pentru o vreme, Tu iara le vei scula pre ele la buciumul cel de apoi. Iarta-mi mie pacatele mele, Stapane Doamne lisuse Hristoase, si da-mi mie cu suflet curat sa ies inaintea Ta din acest trup stricacios, daruieste-mi mie ca sufletul meu fara de pacat sa se inalte, ca tamaia inaintea Ta.” După aceea, aceasta s-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci pe frunte, ochi, față și inimă, după care a murit.

Troparul Sfintei Cuvioase Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare, glasul al 8-lea:

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Macrina, duhul tău.

Acatistul Sfintei Macrina

Ţie, celei alese de Dumnezeu din neamul drepţilor spre a plini cununa cea împodobită a sfinţeniei, noi, cei ce suntem în necazuri şi întristări în lumea aceasta şi cerem şi aşteptăm mila lui Dumnezeu revărsată asupra noastră prin sfintele tale rugăciuni şi mijlociri, îţi aducem cântări de mulţumire şi de laudă, strigând aşa: Bucură-te, Sfântă Preacuvioasă Maică Macrina!

Condacul al 2-lea

Iubind tu pe Hristos, Cuvântul lui Dumnezeu, ai ales cuvintele cântărilor de psalmi ca însoţitoare nedespărţite în tot ceasul. Pentru aceasta te rugăm, întăreşte-ne şi pe noi să împletim cuvinte de laudă din roada faptelor bune, pe care să le aducem prinos Domnului, cântând împreună cu tine: Aliluia!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: