Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 19 mai 2021. Azi este prăznuit Sfantul Mucenic Patrichie, episcopul Prusei

Calendar ortodox 19 mai 2021. Azi este prăznuit Sfantul Mucenic Patrichie, episcopul Prusei

Calendar ortodox 19 mai 2021. Azi este prăznuit Sfantul Mucenic Patrichie, episcopul Prusei

Calendar 19 mai 2021. Creștinii ortodocși  îi sărbătoresc anual, pe data de 19 mai, pe Sfantul Mucenic Patrichie, episcopul Prusei. Ce rugăciune este bine să rostești în această zi?

Calendar ortodox 19 mai 2021. Azi este prăznuit Sfantul Mucenic Patrichie, episcopul Prusei

Sfântul Mucenic Patrichie a viețuit în primul secol creștin, în cetatea Prusă din Asia. Ca episcop al acestei cetăți, a convertit multe persoane la credința în Hristos. În timpul împăratului Iulian Apostatul, Sfântul Patrichie a fost aruncat de păgâni în ape fierbinți.

În timp ce a fost aruncat, Sfântul Mucenic Patrichie a strigat: ”Doamne Iisuse Hristoase, ajută robului Tău!”. Când l-au aruncat și a căzut în apă, picăturile care au sărit din acel izvor i-au opărit pe cei de față, în vreme ce el a ieșit nevătămat. În urma acestei minuni, ighemonul Iulie a poruncit ostașilor să îl scoată pe Sfântul Patrichie din apă și să-i taie capul cu toporul, asemeni și preoților Acachie, Menandru și Polien.

Exemplul pe care sfinții martiri l-au oferit lumii păgâne a determinat pe mulți dintre aceștia să se întrebe ce are creștinismul și credința în Iisus Hristos atât de important încât unii oameni aleg moartea mai degrabă decât renunțarea. Întrebându-se asta, au cercetat și au ajuns la cunoașterea Scripturilor vieții devenind ei înșiși creștini. În acest sens, sângele martirilor Patrichie, Achachie, Menandru și Polien a fost sămânță a creștinilor.

Pe de altă parte exemplul martirilor a fost întărire în credință pentru frații creștinați deja, pildă vie a iubirii lui Dumnezeu neînfrânte de frica morții. Și nouă, creștinilor de astăzi, martiriul sfinților ne arată în continuare ce este jertfa, ce înseamnă să ai priorități în viață, și care este adevărata miză a vieții noastre.

Calendar ortodox 19 mai 2021. Troparul Sfântului Mucenic Patrichie

Glasul 4

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Patrichie

Glasul 4

Ca o sfinţită vistierie a lui lisus, Patrichie, Biserica primind trupul tău, bucurându-se strigă ţie: prin tine toată lumea în pace adâncă se ţine, şi se acoperă de tot eresul nevătămată ca o nebiruită.

Tot astăzi se face pomenirea și Cuviosului Memnon; Sfantului Dimitri Donskoi, Mare Cneaz al Moscovei; Sfantului Mucenic Arolot; Sfintei Chiriachi și Sfintei Mucenite Teotimi.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: