Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 19 martie 2021. Cui trebuie să îi urăm „La mulți ani”

Calendar ortodox 19 martie 2021. Cui trebuie să îi urăm „La mulți ani”

Calendar ortodox 19 martie 2021

Calendar ortodox 19 martie 2021. Este mare sărbătoare pentru creștini, fiindcă are loc pomenirea Sfinţilor Mucenici Hrisant şi Daria, care și-au dat viața pentru Hristos.

Calendar ortodox 19 martie 2021. Mare sărbătoare

În fiecare an, în calendarul ortodox sunt cinstiți pe data de 19 martie Sfinţii Mucenici Hrisant şi Daria. Aceștia și-au dat viața pentru credința în Hristos. Hrisant era fiul lui Polemie, un senator roman. Când a fost dus la școală, copilul a auzit despre Sfânta Scriptură și Dumnezeu, așa că a început să caute. El a găsit un părinte care i-a spus totu despre taina lui Dumnezeu, iar Hrisant a început să îl propovăduiască pe Dumnezeu după ce a fost botezat.

Pentru că tatăl său a auzit acestea, l-a dus pe fiul său într-un loc plin de tentații și de femei, iar apoi a adus-o pe Daria, fecioară ce o slujea pe zeița Atena. Aceasta avea misiunea să îi devină mireasa, dar Hristant a învățat-o și pe ea despre Dumnezeu și a trecut la creștinism. Fiecare și-a făcut câte o mănăstire, iar oamenii au început să se plângă că nu mai aveau de unde să aleagă soți sau soațe, fiindcă toți se ducea la Hrisant și toate la Daria.

Când s-a aflat, cei doi au fost chinuiți până la ucidere.

Calendar ortodox 19 martie 2021. Rugăciunea ce trebuie rostită

Troparul Sfinţilor Mucenici Hrisant şi Daria

Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinţilor Mucenici Hrisant şi Daria

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Luminători luminoşi arătându-vă, Dumnezeieştilor şi Sfinţilor Mucenici Hrisant şi Daria, cu lumina minunilor voastre străluciţi toată făptura, risipind pururea noaptea cea adâncă a neputinţelor; rugaţi-vă lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă.

Calendar ortodox 19 martie 2021. Ce alți sfinți mai sunt sărbătoriți

Tot pe data de 19 martie,  în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi și alți sfinți. Este vorba despre:

Sfântul Claudiu Tribunul;

Sfânta Muceniţă Ilaria, soţia lui Claudiu;

Sfinţii Mucenici Iason şi Mavru, fiii lui Claudiu Tribunul şi al Ilariei;

Sfântul Mucenic Panhariu;

Sfinţii Diodor, preotul şi Marian, diaconul;

Sfântul Dimitrie Strungarul.