Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 9 martie 2021. Sfinții 40 de mucenici

Calendar ortodox 9 martie 2021. Sfinții 40 de mucenici

Calendar ortodox 9 martie 2021. Sfinții 40 de mucenici

Calendar ortodox 9 martie 2021. Sfinții 40 de mucenici din Sevastia sunt sărbătoriți în fiecare an în ziua aceasta, conform calendarului ortodox.

Calendar ortodox 9 martie 2021. Sunt sărbătoriți cei 40 de mucenici

În vremea în care creștinii erau prigoniți pentru credința lor și dacă nu acceptau să se închine idolilor erau torturați și chinuiți în cele mai groaznice moduri, au trăit 40 de bărbați neînfricați care luptau în armată. Erau foarte iscusiți în Sfânta Scriptură, dar când află toate acestea, comandatul lor din Sevastia, a decis că trebuie să-i chinuie pentru credința lor.

Dorința lor cea mai mare atunci era să îi facă pe cei 40 de creștini să renunțe la credința lor. Așa că i-au închis în temniță i-au lovit cu pietrele și i-ai obligat să intre în apa lacului înghețat de lângă cetate. Lângă lac au pus un butoi cu apă caldă pentru a-i tenta pe aceștia să meargă la el și să renunțe la credință. U nul dintre ei nu am mai rezistat și la miezul nopții a mers la butoiul cu apă caldă și fix când a pus piciorul a murit pe loc. Străjile au adormit și mucenicii au fost încălziți de o lumina sfântă care a topit toată gheața. Șeful gărzii, pe nume Aglaie a  văzut 39 de coroane strălucitoare coborând asupra mucenicilor și s-a întrebat de ce nu sunt 40 și a înțeles atunci cel care s-a dus să se încălzească a fost lepădat din ceata sfinților. Comandanții au venit a doua zi și au găsit pe mucenici cântând și apa era numai bună de îmbăiat. Au dat poruncă să fie duși la locul de osândă și să le fie sfărmate oase. Ei au devenit cunoscuți sub numele de cei 40 de mucenici.

Calendar ortodox 9 martie 2021. Rugăciunea către Sfinții 40 de mucenici

Troparul Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia

Glasul 1

Purtătorilor de chinuri, cin­stiţi patruzeci de ostaşi ai lui Hristos, prin foc şi prin apă aţi trecut şi v-aţi arătat împreună locuitori cu îngerii. Cu care rugaţi-vă lui Hristos, pentru cei ce vă laudă pe voi cu credinţă. Slavă Celui Ce v-a dat vouă tă­rie; Slavă Celui Ce v-a încunu­nat pe voi; Slavă Celui Ce a dă­ruit prin voi tuturor tămăduiri!

Calendar ortodox 9 martie 2021. Rugăciunea zilei

Condacul Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia

Glasul al 6-lea

Împlinind rânduiala cea pentru noi, şi pe cele de pe pământ unindu-le cu cele cereşti, Te-ai înălţat în mărire, Hristoase Dumnezeul nostru, de unde nicidecum nu Te-ai despărţit, ci ai rămas nedepărtat, zicând celor ce Te iubesc pe Tine: Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră.

Toată oştirea lumii pără­sind-o, de Stăpânul Cel din ce­ruri v-aţi lipit, purtătorilor de biruinţă ai Domnului, sfinţilor patruzeci de mucenici. Că, prin foc şi prin apă trecând, fericiţilor, după vrednicie aţi primit mărire din ceruri şi mulţime de cununi.

Cine sunt, de fapt, cei 40 de mucenici. Care e numele lor

Numele celor patruzeci de mucenici care a fost prinşi şi au pătimit pentru Hristos sunt Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton şi Aglaie.

La 9 martie  în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

Sfântul Mucenic Urpasian;

Sfântul Cezarie, fratele Sfantului Grigorie Teologul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: