Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 19 septembrie 2020. Ce mare sfânt sărbătoresc ortodocșii

Calendar ortodox 19 septembrie 2020. Ce mare sfânt sărbătoresc ortodocșii

Sfântul Mucenic Dorimedont şi cei împreună cu dânsul

Calendar ortodox 19 septembrie 2020. Este mare sărbătoare pentru creștini la această dată. Pe 19 septembrie sunt sărbătoritți trei sfinți mucenici. Este vorba despre Trofim, Savatie şi Dorimedont.

Tot pe această dată, Biserica îi cinstește și pe Sfântul Mucenic Ianuarie, episcop de Benevent; Sfântul Ierarh Teodor; Sfinţii Cuvioşi Teodor, David şi Constantin; Sfânta Muceniţă Suzana.

Viața Sfinţilor Mucenici Trofim, Savatie şi Dorimedont, sărbătoriți pe 19 septembrie

Sfântul Dorimedont avea o funcție importantă în stat și era un credinios exemplar. El credea în Iisus și nu s-a ferit niciodată să își arate credința. Venea mereu în vizită la Trofim și Savatie, care erau închiși în teminiță.

Cu ocazia unui mare praznic păgân, Sfântul Dorimedont și-a mărturisit credința în Hristos în fața tuturor, iar pentru acest fapt a fost torturat de păgâni. Toți oficialii trebuiau să aducă jertfe, iar cum Sfântul Dorimedont era consilier, trebuia să facă și el același lucru. Totuși, el atunci a spus că crede în Hristos, iar păgânii l-au torturat pentru a-și lepăda credința. L-au aruncat și fiarelor, dar ele nu s-au atins de trup. Așa și-a câștigat cununa muceniciei.

Troparul Sfinţilor Mucenici Trofim, Savatie şi Dorimedont

Glasul al 8-lea

Dumnezeu Cel Lăudat în Treime a preamărit treimea mucenicilor; pe Sfântul Trofim, pe Sfântul Savatie şi pe Sfântul Dorimedont; căci, întru Dânsul crezând, au surpat pe vrăjmaşul. Prin rugăciunile lor, Hristoase Dumnezeule, miluieşte-ne pe noi.

Condacul Sfinţilor Mucenici Trofim, Savatie şi Dorimedont

Glasul al 8-lea

Ca niște pârgă a firii, ție, săditorul făpturii, lumea Îți aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.

Ca unul ce eşti întărire nevoitorilor şi reazem al dreptei credinţe, Biserica cinsteşte şi laudă nevoinţa ta cea luminată, pururea pomenite, pătimitorule, viteazule Mărite Mucenice Trofim. Împreună cu cei ce s-au nevoit cu tine, fericite, cere milostivire pentru cei ce te laudă pe tine, ca unul ce eşti nebiruit.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: