Redactia.ro

Calendar ortodox 2 iulie 2025: Ce mare sfânt este prăznuit astăzi, care a fost și domnitor al României. Alte sărbători importante din această lună

Calendar ortodox 2 iulie 2025

Luna iulie aduce numeroase sărbători ortodoxe importante, cu semnificație religioasă și istorică pentru credincioșii din România. Ziua de 2 iulie, închinată Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, ocupă un loc central în calendarul ortodox. Alături de ea, luna este marcată de alte zile sfinte, unele notate cu cruce roșie, altele cu cruce neagră.

Pe lângă latura spirituală, unele sărbători aduc și zile libere pentru români. Astfel, iulie devine o lună de reflecție, tradiții și momente de reculegere. Credincioșii sunt încurajați să participe la slujbe, să țină post, acolo unde este cazul, și să respecte datinile strămoșești.

2 iulie – Ziua în care este prăznuit Ștefan cel Mare

Data de 2 iulie marchează una dintre cele mai respectate sărbători ortodoxe din Moldova și din întreaga țară. Este ziua în care este pomenit Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1992. Evenimentul are loc în fiecare an la Mănăstirea Putna, locul în care domnitorul este înmormântat.

Ștefan cel Mare este considerat un apărător al creștinătății și un model de conducător credincios. A ridicat 47 de biserici și mănăstiri și a avut o domnie de 47 de ani, plină de lupte și jertfe pentru apărarea țării și a credinței ortodoxe.

Canonizarea sa a fost recunoscută prin hotărâre a Sfântului Sinod, iar data de 2 iulie a fost stabilită ca zi de cinstire. În această zi, în mai multe zone din țară, în special în nordul Moldovei, se țin slujbe speciale și procesiuni. Oamenii aduc flori la mormântul voievodului și participă la rugăciuni de pomenire, potrivit crestinortodox.ro.

Este o zi cu cruce neagră în calendar, ceea ce înseamnă că nu este interzisă munca, dar este recomandat ca cei care pot să ia parte la slujbe și să acorde timp rugăciunii și recunoștinței.

Sărbători marcate cu cruce roșie în iulie 2025

În calendarul ortodox, zilele marcate cu cruce roșie sunt considerate cele mai importante sărbători religioase. Ele sunt, de regulă, zile în care nu se lucrează, fiind dedicate în totalitate rugăciunii și slujbelor.

În iulie 2025, există două astfel de sărbători:

20 iulie (duminică) – Sfântul Ilie Tesviteanul
Aceasta este una dintre cele mai cunoscute și respectate sărbători din calendarul ortodox. Sfântul Ilie este asociat cu fenomenele meteorologice extreme și este considerat prorocul focului. În această zi, în multe zone din țară se țin slujbe speciale, iar tradițiile populare includ interdicții privind munca câmpului, coafatul sau spălatul hainelor.

27 iulie (duminică) – Sfântul Mare Mucenic Pantelimon
Cunoscut ca doctor fără de arginți, Sfântul Pantelimon este ocrotitorul bolnavilor și al celor care practică medicina. Este o zi în care se citesc rugăciuni pentru sănătate și se oferă ajutor celor aflați în suferință. Ziua este marcată cu cruce roșie și este cinstită în mod solemn în toate bisericile ortodoxe.

Cinstirea Icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț – 9 iulie

Una dintre cele mai importante sărbători ale lunii iulie este Cinstirea Icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț. Icoana este recunoscută ca făcătoare de minuni și are o vechime de peste 600 de ani.

A fost adusă în țară de împăratul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul și dăruită lui Alexandru cel Bun. Se află în Biserica „Înălțarea Domnului” din cadrul mănăstirii și este acoperită cu o îmbrăcăminte de metal împodobită cu pietre prețioase.

Credincioșii vin din toate colțurile țării pentru a se ruga în fața acestei icoane. Ea este asociată cu numeroase vindecări și ajutor primit în momente grele. Ziua este marcată cu cruce neagră, dar are o încărcătură spirituală puternică.

Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil – 13 iulie

Ziua de 13 iulie este închinată Arhanghelului Gavriil, cunoscut ca mesager al veștilor bune. Este cel care a vestit nașterea lui Iisus Hristos, a Sfântului Ioan Botezătorul și a Sfintei Fecioare Maria.

Este o sărbătoare cu cruce neagră, dar cu o semnificație profundă. În icoane, Arhanghelul Gavriil este înfățișat purtând crini sau o sferă cu simbolul lui Hristos, simbolizând puritatea și misiunea divină.

Este un moment potrivit pentru rugăciune și meditație asupra mesajului divin și a curajului de a urma voia lui Dumnezeu, indiferent de obstacole.

Sfântul Ilie, pe 20 iulie

Pe 20 iulie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Ilie Tesviteanul. Este o zi cu cruce roșie, nelucrătoare, respectată mai ales în mediul rural. Se spune că în această zi „Ilie trăsnește”, iar cerul este agitat. Tradiția spune că nu e bine să lucrezi, să te piepteni sau să speli rufe.

Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor, al apicultorilor și al celor care se confruntă cu secetă sau grindină. În unele sate, se duc la biserică buchete de plante medicinale care se sfințesc și se păstrează peste an.

El este unul dintre prorocii care nu au gustat moartea, fiind ridicat la cer cu trupul. Biserica îl consideră un exemplu de credință puternică și ascultare față de Dumnezeu.

Celelalte sărbători din calendarul lunii iulie

În afară de zilele deja menționate, calendarul ortodox al lunii iulie 2025 mai cuprinde și alte momente importante. Acestea sunt marcate cu cruce neagră și sunt prilejuri bune pentru rugăciune și reculegere.

1 iulie (marți) – Sfântul Leontie de la Rădăuți; Sfinții Cosma și Damian
5 iulie (sâmbătă) – Sfântul Atanasie de la Aton
6 iulie (duminică) – Sfântul Cuvios Dometie; Sfântul Sisoe cel Mare
7 iulie (luni) – Sfânta Muceniță Chiriachi
8 iulie (marți) – Sfinții Epictet și Astion
12 iulie (sâmbătă) – Icoana Maicii Domnului Prodromița; Sfântul Paisie Aghioritul
18 iulie (vineri) – Sfântul Emilian de la Durostor
21 iulie (luni) – Prorocul Iezechiel
22 iulie (marți) – Sfântul Ilie Lăcătușu; Maria Magdalena
26 iulie (sâmbătă) – Sfântul Ermolae; Ioanichie de la Mușcel

Toate aceste zile sunt cinstite prin slujbe speciale în biserici și sunt indicate în calendar ca zile cu o anumită însemnătate duhovnicească. Deși nu sunt nelucrătoare, ele oferă un moment de pauză sufletească pentru credincioși.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: