În fiecare an, pe data de 20 august, este prăznuit Sfântul Proroc Samuel, cel care a apărut în viața părinților săi după rugăciuni stăruitoare. De aceea, creștinii trebuie să știe că rugăciunile către acest sfânt sunt de mare folos, mai ales pentru femeile care nu pot avea copii sau au pruncii bolnavi.
Sfântul Proroc Samuel este o figură centrală în istoria religioasă a poporului israelit, fiind unul dintre cei mai importanți proroci din Vechiul Testament. Numele său, Samuel, înseamnă „Dumnezeu a auzit”, ceea ce reflectă modul miraculos în care a fost conceput și născut.
Sfântul Proroc Samuel, sărbătorit pe 20 august
Sfântul Proroc Samuel a trăit cu 1000 de ani înaintea Nașterii Mântuitorului. Părinții lui nu puteau avea copii, dar după rugăciuni stăruitoare, mama lui a rămas gravidă. Spre a-I mulţumi lui Dumnezeu că i-a binecuvântat cu un copil, părinţii l-au dus pe Samuel la templul Domnului, când acesta a împlinit trei ani.
La vârsta de 12 ani, Samuel a avut o descoperire de la Dumnezeu despre pedepsele ce aveau să cadă asupra casei marelui preot Eli din pricina desfrâului fiilor acestuia. Descoperirea s-a împlinit în curând, căci filistinii i-au robit pe israeliti și i-au ucis pe fiii lui Eli și au luat cu ei Chivotul Legii. Eli a murit în momentul în care a auzit de pierderea Chivotului Legii și a celor doi fii ai săi.
Înainte de a muri, Eli și-a dat seama că era vocea Domnului și l-a instruit pe Samuel să răspundă: „Vorbește, Doamne, că robul Tău ascultă!”. Aceasta a fost prima dintr-o serie de revelații și viziuni pe care Samuel le-a primit de la Dumnezeu.
Samuel a devenit un lider spiritual și politic al poporului israelit, fiind atât proroc, cât și ultimul dintre judecători. Sub conducerea sa, Israel a trecut prin momente de mare reformă religioasă, fiind îndepărtate idolatriile și reînnoindu-se legământul cu Dumnezeu.
Samuel a avut un rol esențial în stabilirea monarhiei în Israel. La cererea poporului, care dorea un rege „ca toate neamurile”, Samuel a uns pe Saul ca primul rege al Israelului. Mai târziu, după ce Saul a fost respins de Dumnezeu din cauza neascultării sale, Samuel l-a uns pe David, cel care avea să devină unul dintre cei mai mari regi ai Israelului.
Rugăciune către Sfântul Proroc Samuel
Samuel este văzut ca un model de slujire dedicată și de ascultare a chemării divine. Viața sa demonstrează importanța rugăciunii, a ascultării de Dumnezeu și a rolului crucial al liderilor spirituali în viața unei comunități. De asemenea, povestea sa subliniază ideea că adevărata autoritate vine de la Dumnezeu, nu de la oameni.
Sfântul Proroc Samuel rămâne astfel o figură de referință, atât în tradiția iudaică, cât și în cea creștină, fiind venerat pentru curajul și dedicarea sa în slujba lui Dumnezeu.
”A prorocului Tău Samuel pomenire, Doamne, prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre. Cel ce eşti odrasla celei sterpe, Înţelepte Proroc Samuel, învredniceşte sufletul meu cel sterp să odrăslească bună rodirea bunătăţilor, prin rugăciunile tale; ca să laud cu sfinţite cântări purtătoare de lumină prăznuirea ta.
Cel ce a rupt pântecele Sarei de demult, rugăciunea Anei arătat a împlinit-o şi pe cea neroditoare, de roadă umplând-o cu darul, bine te-a voit pe tine, Sfinte Prorocule Samuel, ca o stea a răsări dintr-însa. Crescând cu sfinţenie sufletul tău, preafericite, în Dumnezeiescul veşmânt ai strălucit cu Razele Duhului cele Tainice, învăţându-te toată taina, de Dumnezeu cugetătorule şi ca un înger ai slujit lui Dumnezeu Atotţiitorului.
Cel Ce este ca un Fiu împreună cu Tatăl mai înainte de veci, mai pe urmă, Întrupându-Se cu adevărat, S-a făcut Fiu al tău, Preacurată, prin credinţă, făcând fii lui Dumnezeu pe toţi cei robiţi de cumplitul luptător. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Amin.”