Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 21 februarie 2020. Sfântul Eustatie, apărătorul Ortodoxiei

Calendar ortodox 21 februarie 2020. Sfântul Eustatie, apărătorul Ortodoxiei

Calendar ortodox 21 februarie 2020. Sfântul Eustatie, apărătorul Ortodoxiei

Calendar ortodox 21 februarie 2020. Sfântul Eustatie, apărătorul Ortodoxiei. Vineri sunt pomeniti Sfântul Eustatie și Sfântul Cuvios Timotei.

Calendar ortodox 21 februarie 2020. Sfântul Eustatie, apărătorul Ortodoxiei

Sfântul Eustatie era originar din SID și a fost mai întâi episcop în Bereea Siriei. De aici a devenit Arhiepiscop al Antiohiei şi a păstorit între anii 324-330. A fost unul dintre cei mai învăţaţi şi vrednici ierarhi ai Bisericii creştine din veacul său.

Miriam, regele Gruziei, a rugat pe împăratul Constantin cel Mare să-i trimită preoţi şi meşteri de zidit Biserici. Acesta l-a trimis pe Eustatie însoţit de mulţi preoţi şi cu multe daruri. Astfel, în grădina împărătească din Mithet, Eustatie a zidit o Biserică măreaţă cu hramul „Sfinţii Apostoli”, după asemănarea Bisericii „Sfinţii Apostoli” înălţată de Constantin cel Mare în Constantinopol.

Eustatie s-a arătat unul dintre cei mai aprigi luptători împotriva arianismului. Se spune că el a fost episcopul care a ţinut în faţa împăratului Constantin cel Mare cuvântul de deschidere a Sinodului I Ecumenic şi a prezidat şedinţa.

Sfântul Cuvios TImotei, pomenit pe 21 februarie 2020

Sfântul Cuvios Timotei a intrat de mic în Mănăstirea Simvoli de la baza muntelui Olimp, din Asia Mică. A fost ucenicul cuviosului Teoctist, povăţuitorul lui Platon mărturisitorul şi a altor monahi apărători ai Ortodoxiei.

Trăind în munţi şi pustietăţi, se nevoia în post, înfrânare şi rugăciuni, şi a fost înzestrat de Dumnezeu cu darul tămăduirii bolnavilor şi cu putere asupra darurilor necurate. A trăit în sihăstrie până la adânci bătrâneţi.

Pentru viaţa sa de monah care din tinereţe se nevoia în post, în înfrânare şi în rugăciunile de toată noaptea, fiind nepătimaş şi desăvârşit până la sfârşitul său, Sfântul Timotei s-a învrednicit de darul tămăduirii şi al alungării demonilor.

Troparul Sfântului Cuvios Timotei

Dumnezeul părinţilor noştri, Care Te porţi pururea cu noi după blândeţile Tale, nu depărta mila Ta de la noi, ci, pentru rugăciunile părinţilor noştri, îndreptează viaţa noastră în pace.

Troparul Sfântului Mare Mucenic Eustatie

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini