Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 21 ianuarie 2021. Este sărbătorit un mare sfânt

Calendar ortodox 21 ianuarie 2021. Este sărbătorit un mare sfânt

Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul

Calendar ortodox 21 ianuarie 2021. Creștinii au o mare sărbătoare în ziua aceasta. Este vorba despre pomenirea Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul. Acesta a dus o viață curată, fiind un exemplu de creștinism nu numai pentru cei în preajma cărora a trăit și în vremea cărora și-a dus existența, ci pentru toți creștinii din toate timpurile.

Calendar ortodox 21 ianuarie 2021. Viața Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul

În fiecare an, pe data pe 21 ianuarie este sărbătorit Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul. Acesta  s-a născut în Constantinopol, dintr-o familie bună. Părinții săi erau înstăriți, iar aceștia s-au ocupat ca fiului lor să nu le lipsească nimic. Acesta a primit cea mai aleasă educație, iar ulterior a luptat împotriva ereziei monteiților, care nu credeau în natura dumnezeiască a lui Iisus Hristos. Împăratul a acceptat erezia pentru a primi ajutor în războiul contra perșilor, dar efectele și consecințele asupra credinței au fost unele extreme.

Apoi, Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul a primit ajutor de la Papa Martin, iar împreună ei au putut să combată erezia, iar credința cea dreaptă a triumfat.

Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul a fost adus din exil în anul 655 și tot atunci i-a fost tăiată limba pentru a nu mai putea să propovăduiască cuvântul lui Hristos.

Calendar ortodox 21 ianuarie 2021. Rugăciunea zilei

Pe data de 21 ianuarie, creștinii trebuie să rostească această rugăciune grabnic ajutătoare, către Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul.

Troparul Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul

Glasul al 8-lea

Îndreptătorule al Ortodoxiei, învăţătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu şi al curăţiei şi luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Sfinte Părinte Maxim, înţelepte, cu învăţăturile tale pe toţi i-ai luminat. Alăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Calendar ortodox 21 ianuarie 2021. Canon de rugăciune

Condacul Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Cu mărturisiri sfinţite te-ai împodobit şi te-ai ridicat încununat de la pământ, către Lumina Cea Neînserată şi către Mărire, Sfinte Părinte Maxim. Păzeşte pe cei ce cinstesc sfântă pomenirea ta.

Calendar ortodox 21 ianuarie 2021. Ce sfinți mai sunt sărbătoriți

Tot pe data de 21 ianuarie, în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi și alți sfinți. Este vorba despre:

Sfântul Mucenic Vas;

Sfântul Mucenic Neofit;

Sfântul Mucenic Rim;

Sfântul Mucenic Pim;

Sfântul Cuvios Zosim, episcopul Siracuzei (Sicilia);

Sfântul Cuvios Neofit;

Sfânta Irina;

Sfânta Muceniţă Agnia;

Patru Sfinţi Mucenici din Tir.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: