Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 21 ianuarie 2022. Ce sfânt este sărbătorit

Calendar ortodox 21 ianuarie 2022. Ce sfânt este sărbătorit

Calendar ortodox 21 ianuarie 2022.

Calendar ortodox 21 ianuarie 2022. Creștinii ortodocși îl prăznuiesc în această zi pe Sfântul Maxim Mântuitorul. Acesta a intrat în monahism în mănăstirea Chrysopolis. Tot pe 21 ianaurie sunt sărbătoriți Sfântul Mucenic Neofit, Icoana Maicii Domnului „Mangaietoarea” – Paramythia; Sfântul Cuvios Zosim, Patima Sfinților Mucenici Evghenie, Valerian, Candid și Achila, Sfântul Cuvios Neofit și Sfânta Irina.

Calendar ortodox 21 ianuarie 2022. Ce sfânt este sărbătorit

Sfântul Maxim Mărturisitorul s-a născut în anul 580, în Constantinopil, într-o familie de nobili. Acesta a intrat în mănăstirea Crysopolis, iar misiunea principală a lui a fost apărarea dreptei credințe împotriva monotelismului. Adeoții monotelismului susțineau că în ristos nu a existat decât o singură voință și o singură lucrare: cea dumnezeiasca. Heraclius acceptă să se afirme ca în Iisus Hristos exista o singură lucrare. Scopul împăratului era de a atrage de partea sa teritoriiile desprinde din cauza Sinodului IV Ecumenic de la Calcedo: Egiptul, Siria si Palestina.

Înainte de a fi de acord cu afirmația aceasta, însemna a fi de acord cu învățătura ca natura umană nu mai persista în Hristos. Sfântul Maxim Mărturisitorul reușește să condamne monotelismul, împreună cu papa Martin. Aceștia sunt arestați și trimiși în exil, iar Papa Martin moare în urma chinurilor la care a fost supus în temnița, iar Sfântul Maxim, adus în Constantinopol în 662, după exilul petrecut în 655, primește pedeapsa de a i se tăia limba și mâna dreaptă.

Troparul Sfantului Maxim Marturisitorul

Indreptatorule al Ortodoxiei, invatatorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu si al curatiei, si luminatorule al lumii, podoaba calugarilor cea de Dumnezeu insuflata, Maxim, intelepte, cu invatataturile tale pe toti i-ai luminat. Alauta duhovniceasca, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Condac 1:

Întărirea preoților, temelia dogmelor, trâmbița înțelepciunii și păstor al Bisericii te-ai arătat, Părinte Maxim, biruindu-i pe nevăzuții vrăjmași și închipuirile eretice cu tăria cunoștinței de Dumnezeu. Și în focul mucenicesc te-ai aruncat pentru dragostea lui Hristos, ca drept și sfânt împreună cu tine să ne veselim de Dânsul. Pentru aceasta îți cântăm: Bucură-te, Sfinte Cuvioase Maxim, alăută a Sfintei Treimi, luminătorule cel mare în faptă și cuvânt!

Rugăciunea scurtă a Sfântul Maxim Mărturisitorul pentru limpezirea minții

Tot harul Duhului cel de Dumnezeu insuflat picură-l întru mine, din limba ta cea curgătoare de miere şi dulce, Dumnezeiescule Maxim.

Rugaciune Sf Maxim. Îndreptătorule al Ortodoxiei, învăţătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu şi al curăţiei şi luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Sfinte Părinte Maxim, înţelepte, cu învăţăturile tale pe toţi i-ai luminat. Sfinte Maxim, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre!

Amin!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: