Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 21 mai 2021. Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși

Calendar ortodox 21 mai 2021. Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși

Calendar ortodox 21 mai 2021.

Calendar ortodox 21 mai 2021. Vineri, creștin ortodocșii îi vor sărbători pe Sfântii Constantin și Elena, doi dintre cei mai iubiți sfinți de către români. În această zi, 1.850.000 de români poartă numele Constantin și Elena sau derivate ale acestora.

Calendar ortodox 21 mai 2021. Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși

Calendar ortodox 21 mai 2021. Creștin ortodocșii îi vor prăznui vineri, 21 mai, pe Sfinții Constantin și Elena, iar 1.850.000 de români poartă numele Constantin și Elena. În calendarul popular, sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constantin Graur și Constantinul Puilor. În această zi, păsările de pădure încep să-și învețe puii să zboare, după ce li s-a dezlegat glasul la Vlasie. Sărbătoarea Constantin și Elena este strâns legată de taină și puterea Sfintei Cruci, semnul central al religiei creștine.

Povestea Sfinților Împărăți a început atunci când Gaius Flavius Aurelius Constantinus, cunoscut ca Sfântul Constantin cel Mare, a fost declarat împărat român, proclamat Aufgustus de către trupele sale pe 23 iulie 306. Eusebiu de la Cezareea și Lactanțiu au spus că înaintea luptei de la Pons Milvius, din 28 octombrie 312, contra lui Maxențiu, Constantin a văzut pe cer, ziua, o cruce luminoasă, deasupra soarelui, cu inscripția „prin acest semn vei învinge”. Noaptea, i s-a arătat Mântuitorul în vis, cerându-i să pună pe steagurile armatei sale crucea creștină, ca semn protector în lupte. Constantin a câștigat lupta, iar dovadă a credinței sale în ajutorul divin este inscripția de la Arcul lui Constantin din Roma, păstrată până în ziua de azi, prin care el mărturisește că a câștigat lupta „prin inspiraţie divină”.

Tot Sfântul Constantin este cel care a declarat, în 321, duminica drept sărbătoarea săptămânală a creștinilor. Elena, mama lui Constantin, a fost cea care a stat de-a dreapta fiului ei și i-a însămânțat în suflet credința pentru Dumnezeu. Aceasta a ridicat biserici pentru credincioși și amers la Ierusalim, unde a găsit o parte din crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Ea a fost înalțată solemn și lăsată la vederea poporului.

Rugăciune Sfinții Constantin și Elena

Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri; voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi. Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă, neputincioşilor, ci mijlociţi la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!

Chipul Crucii Tale pe cer văzându-l şi ca Pavel chemarea nu de la oameni luând, cel între împăraţi Apostolul Tău, Doamne, împărăteasca cetate în mâinile Tale o a pus. Pe care pazeşte-o totdeauna în pace, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Unule Iubitorule de oameni.

Condacul Sfinţilor Mari Împăraţi, întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena
Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Constantin astăzi, cu maica sa Elena, Crucea a arătat, lemnul cel preacinstit, care este ruşinarea tuturor iudeilor şi armă credincioşilor împăraţi asupra celor potrivnici. Că pentru noi s-a arătat semn mare, şi în războaie înfricoşător.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: