Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 23 ianuarie 2021. Cui spunem „La mulți ani” în ziua aceasta

Calendar ortodox 23 ianuarie 2021. Cui spunem „La mulți ani” în ziua aceasta

Sfântul Mucenic Clement episcopul Aciriei

Calendar ortodox 23 ianuarie 2021. Cui spunem „La mulți ani” în ziua aceasta. Este o mare sărbătoare creștină în ziua aceasta, pentru că are loc pomenirea Sfântului Sfinţit Mucenic Clement, Episcopul Ancirei.

Calendar ortodox 23 ianuarie 2021. Viața Sfântului Clement

Sfântul Clement s-a născut după 250 de ani de la venirea lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu pe lume. Acesta a fost fiul Sofiei, o femeie creștină și al unui păgân. Chiar înainte de nașterea sa tatăl său a murit, astfel că Sfântul Clement a fosr crescut de mama sa, în dreapta credință.

Atunci când împlinise vârsta măritișului, tatăl Sofiei a decis că ea trebuie să se căsătorească, iar bărbatul pe care îl alesese pentru ea era nimeni altul decât un păgând, căci acesta dorea îndeplinirea spuselor Sfântului Apostol Pavel, din întâia epistolă către Corinteni “bărbatul necredincios se sfinţeşte prin femeia credincioasă”.

Acest lucru nu s-a întâmplat, ci mai mult, soțul ei încerca să o convingă să treacă la credința păgână. Dar apoi el a murit și Sofia și-a crescut fiul, pe Sfântul Clement în cuvântul lui Dumnezeu.

La doar 12 ani mama lui s-a stins, iar curând Clement a îmbrăcat haina monahală și a ajuns chiar episcop al Ancierei. El a primit cununa muceniciei în vremea lui Dioclețian.

Calendar ortodox 23 ianuarie 2021. Canon de rugăciune către Sfântul Clement

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Clement, Episcopul Ancirei Glasul 4

Viţă de cuvioşie şi stâlpare de luptă grea, floare preasfinţită şi rod de Dumnezeu dăruit, de-a pururi înfloritor ai fost dat credincioşilor, preasfinţite. Ci, ca cel ce eşti cu mucenicii împreună luptător şi cu ierarhii împreună locuitor, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Calendar ortodox 23 ianuarie 2021. Rugăciunea zilei

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Clement, Episcopul Ancirei şi al Sfântului Mucenic Agatanghel

Glasul 4

Arătatu-Te-ai astăzi…

Mlădiţă cinstită a viţei lui Hristos te-ai făcut, Prealăudate Mucenice Clement, biruitorule în multe lupte. Pentru aceasta cu cel ce împreună ai pătimit, ai strigat: Hristoase, Tu eşti Bucuria mucenicilor.

SEDELNA, glasul al 4-lea. Podobie: Cel Ce Te-ai Înălţat…

Cu foarfeca muceniciei fiind tăiat cu adevărat, înţelepte ierarhe, ca o vie roditoare ai făcut să crească strugurii copţi şi plini de mustul Dumnezeieştii cunoaşteri şi al luptei muceniceşti, părinte. Din care împărtăşindu-se fiecare, cu cucernicie îşi îndulceşte simţurile sufletului.

Calendar ortodox 23 ianuarie 2021. Ce sfinți mai sunt sărbătoriți

Tot pe data de 23 ianuarie, în calendarul ortodox din anul 2021, mai sunt pomeniţi și următorii sfinţi:

Sfântul Paulin de Nolla;

Sfântul Mucenic Agatanghel;

Sfinţii Părinţi de la Sinodul al VI-lea Ecumenic (680-681).