Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 22 mai 2021. Ce sfânt este sărbătorit în această zi

Calendar ortodox 22 mai 2021. Ce sfânt este sărbătorit în această zi

Calendar ortodox 23 mai 2021.

Calendar ortodox 22 mai 2021. Creștin ortodocșii îl vor prăznui sâmbătă pe Sfântul Mucenic Vasilisc, nepotul Sfântului Mucenic Teodor Tiron. Acesta a trăit în vremea împăratului Maximian. Tot în această zi sunt sărbătoriți Sfinții Părinți de la Sinodul al II-lea ecumenic, de la Constantinopol, din anul 381, Sfântul Mucenic Marcel, Sfântul Ioan Vladimir, cneazul Serbiei, Sfântul Pavel din Peloponez, Sfântul Mucenic Codru, Sfânta Muceniță Sofia, doctoriția și Sfântul Sfințit Mucenic Zaharia de la Prusa.

Calendar ortodox 22 mai 2021. Ce sfânt este sărbătorit în această zi

Calendar ortodox 22 mai 2021. Sfântul Mucenic Vasilisc avea o tărie extraordinare de a purta încălțămintea de aramă pe care o purta cu vitejie. Drumul pe care pășea se înroșea cu sângele lui. După ucidea Sfinților Mucenici Eutropie și Cleonic, cu care a avut multe de îndurat și Sfântul Vasilic, el, rămânând viu, dar întemnițat.

După moartea ighemonului Asclipiodot, a venit în locul lui, în părțile Pontului, un alt ighemon cu numele Agripa, trimis de Maximian și Maxim, ca să prigonească și să ucidă pe cei care erau credincioși lui Hristos. Înainte de intrarea în cetatea Amadiei, Sfântul Vasilisc stătea în temniță, se ruga lui Dumnezeui cu lacrimi zicând: „Doamne, Iisuse Hristoase, adu-ți aminte de mine și nu mă uita până în sfârșit, ci și chemarea mea spre mucenicie arătat s-o aduci întru desăvârșire, ca să nu fiu despărțit de acei sfinți bărbați care au fost prinși cu mine și au pătimit mai înainte de mine și s-au încununat”.

Viata Sfântului Vasilisc

După ce Dumnezeu i s-a arătat, Sfântul Vasilic, s-a umplut de bucurie și, în timp ce se ruga, ușile temniței s-au deschis. Acesta i-a rugat pe ostașii care îl păzeau să îi permită să meargă să-și vadă mama și frații. Dar ostașii și păzitorul temniței i-au răspuns: „Viu este Domnul Dumnezeul tău, Căruia tu neîncetat îi slujești, că de nu ne-am teme de ighemon, pe care îl așteptăm să vină îndată, apoi te-am elibera cu totul”. Grăit-a sfântul: „Nu voiesc să fiu liber cu totul ci, precum am zis, să mă duc numai să mă închin maicii mele, fraților și rudeniilor, fiindcă Domnul meu mi-a poruncit să fac aceasta”.

A doua zi, după ce toate rudele sale au venit la el, agrăit către aceștia să se iubească și să ierte. Ighemonul Agripa a cerut să-l vadă pe Sfântul Vasilisc, fiindcă auzise de el și voia să-l pună înaintea judecății. După ce a trimis pe cineva să-l aducă din temniță, au descoperit că acesta nu se afla în cușca lui, ci era în statul său natal. În timp ce se îndrepta spre cetatea Amasiie, acesta a fost legat cu două lanțuri, un lanț de fier și i-au pus grumaz. Torturat, în timp ce familia îl plângeau, Sfântul Vasilisc le-a cerut fraților să se roage pentru el să suporte toată durerea. În timp ce era dus în fața lui Agripa, Sfântul Vasilisc îndura cu bărbăție greutatea lanțurilor de fier și răbda cu vitejie durerea picioarelor pătrunse cu piroanele ascuțite. Ajungând în satul care se numea Dacozaria, s-a încercat uciderea lui de multe ori, dar Dumnezeu l-a ajutat de fiecare dată, până când i s-a tăiat capul mucenicului.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: