Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 23 martie 2021. Mare sărbătoare în ziua aceasta

Calendar ortodox 23 martie 2021. Mare sărbătoare în ziua aceasta

Calendar ortodox 23 martie 2021

Calendar ortodox 23 martie 2021. Mare sărbătoare pentru toți creștinii în ziua aceasta, pentru că are loc pomenirea Sfântului Mucenic Nicon.

Calendar ortodox 23 martie 2021. Mare sărbătoare

Sfântul Nicon s-a născut dintr-o mamă creștină și un tată păgân, dar învățăturile mamei sale i-au fost de mare folos într-o bătălie, când el sinur a reușit să învingă dușmanul și a simțit puterea lui Hristos pe propria sa piele. Astfel, întors acasă, el i-a cerut mamei sale să îi vorbească mai mult despre credința aceasta și să devină și el creștin.

După ce mama sa a murit, Sfântul Mucenic Nicon a părăsit armata, și a mers în Sicilia, căutând să fie botezat. Cel care a făcut acest lucru a fost Teodosie episcopul Cizicului. El postea, își înfrâna toate râvnele lumești și citea toată noaptea psalmii.

Într-o noapte, Teodosie episcopul Cizicului a avut o viziune că, după moartea sa, cel care trebuie să îl înlocuiască este chiar Sfântul Mucenic Nicon.

Toți cei 190 de monahi l-au urmat pe Nicon, așa cum fusese în viziunea episcopului, căci după moartea sa el a rămas în locul său. Alți nouă camarazi din armată au fost și eu convertiți la creștinism, iar după aceea Sfântul Nicon și cei 199 de mucenici au fost prinși, torturați și uciși în cele mai groaznice moduri.

Calendar ortodox 23 martie 2021. Rugăciune către Sfântul Nicon

Troparul Sfântului Cuvios Mucenic Nicon şi al celor 199 de ucenici ai lui

Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Calendar ortodox 23 martie 2021

Condacul Sfântului Cuvios Mucenic Nicon şi al celor 199 de ucenici ai lui

Glasul al 4-lea

Cel ce Te-ai înălţat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pre binecredincioşii creştini, dăruindu-le lor biruinţă asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruinţă.

În chip cuviincios vieţuind mai întâi, Sfinte Preacuvioase Părinte Nicon, ai adunat mai apoi ceată de supuşi lui Dumnezeu, plini de dreaptă credinţă şi pururea următori ţie. Şi cu razele patimilor ca un soare purtător de lumină de la răsărit până la apus strălucind, ai împuţinat înşelăciunea cu curgerea sângelui tău.

Calendar ortodox 23 martie 2021. Ce alți sfinți mai sunt sărbătoriți

Tot pe data de 23 martie 2021, în calendarul ortodox mai sunt pomeniţi și alți sfinți. Este vorba despre:

Sfântul Luca din Mitilini;

Sfântul Dometie; Sfântul Cuvios Nicon, egumenul Manastirii Pecerska;

Sfântul Cuvios Gheorghe cel Nou, făcătorul de minuni, din Diipiu;

Sfântul Cuvios Luca, care a patimit în Mitilene.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: