Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 28 septembrie 2020. Mare sărbătoare pentru creștini

Calendar ortodox 28 septembrie 2020. Mare sărbătoare pentru creștini

Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul

Calendar ortodox 28 septembrie 2020. Este mare sărbătoare pentru creșini în această zi, pentru că este pomenit Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul. Tot la această dată, Biserica îi cinstește și pe Sfântul Proroc Baruh; Sfântul Sfinţit Mucenic Marcu, pastorul; Sfinţii Mucenici şi frati Alexandru, Afiu şi Zosima; Sfântul Mucenic Pimen; Sfinţii Mucenici Nicon, Neon şi Eliodor; Sfinţii Mucenici Calinic şi Eustatie Romeul; Sfântului Mucenic Alexandru.

Viața Sfântului Cuvios Hariton Mărturisitorul, sărbătorit pe 28 septembrie

Cum a trăit în timpul împăratului Aurelian, pomenit Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul a fost supus unor tratamente greu de imaginat pentru că era creștin. A fost torturat și bătut, dar după ce împăratul a murit, el a fost eliberat și a mers în Egipt, unde a rămas până în 313. Apoi, el s-a stabilit în Palestina, unde și-a făcut propria biserică într-o peșteră. Apoi, el a construit multe biserici, din loc în loc, pentru că voia să stea singur, dar în jurul lui mereu s-au adunat monahi, așa că a construit mereu noi biserici. El este cel care a inventat slujba trecerii la monahism.

Troparul Sfântului Cuvios Hariton Mărturisitorul

Glasul al 8-lea

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Hariton, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Hariton Mărturisitorul

Glasul 4

Pe ceea ce este neclintită, întărirea credinţei şi cinstit dar al sufletelor noastre, pe Născătoarea de Dumnezeu cu cântări să o slăvim credincioşii : Bucură-te, ceea ce ai încăput Piatra vieţii în pântecele tău; bucură-te, nădejdea marginilor lumii şi sprijinul celor necăjiţi; bucură-te, Mireasă care nu ştii de mire.

Pe nevoitorul dreptei credinţe şi pe râvnitorul adevărului astăzi toţi credincioşii cu cântări şi cu laude să-l mărim: pe Sfântul Hariton păstorul şi dascălul şi luminătorul cel preacuvios al lumii. Căci se roagă Domnului pentru noi toţi.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: