Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 23 septembrie 2020. Mare sărbătoare pentru ortodocși

Calendar ortodox 23 septembrie 2020. Mare sărbătoare pentru ortodocși

Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătoru

Calendar ortodox 23 septembrie 2020. Este o mare sărbătoare pentru creștini pe această dată pentru că are loc pomenirea zămislirii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Tot la această dată, sunt sărbătoriți mai mulți sfinți. Este vorba despre Sfinţii Mucenici Andrei, Ioan, Petru şi Antonie; Sfânta Muceniţă Raida, fecioara (†308); Sfintele Cuvioase Xantipa şi Polixenia; Sfântul Mucenic Nicolae Pantopolitul; Sfântul Mucenic Ioan din Conita.

Sărbătoarea zămislirii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, de pe 23 septembrie

Zaharia, preot în viața de zi cu zi, și soția lui ajunseseră deja la vârsta bătrâneții și nu mai sperau că vor deveni părinți. Totuși, Dumnezeu avea alte planuri pentru ei, așa că Arhanghelul Gavriil i s-a arătat lui Zaharia și l-a anunțat că vor deveni părinții lui Sfânt. Cum nu  a crezut asemenea veste, Zaharia a rămas fără glas până în momentul în care fiul lui s-a născut.

Astfel, Sfânta Elisabeta a devenit mama celui ce avea să fie Înaintemergătorul lui Iisus Hristos, Sfântul Ioan Botezătorul, după ce pântecul ei a fost binecuvântat de Dumnezeu pentru a putea zămisli.

Tropar la Praznicul zămislirii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul

Glasul al 4-le

Ceea ce mai înainte erai stearpă şi neroditoare, veseleşte-te; că iată ai zămislit pe Sfeşnicul Soarelui, Cel Ce va să lumineze toată lumea care pătimea cu nevederea. Dănţuieşte Zaharia cu îndrăzneală strigând: Prooroc Celui Preaînalt este cel ce are să se nască.

Condac la Praznicul zămislirii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul

Glasul 1

Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, şi a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, milueşte-i pe toţi, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.

Se veseleşte luminat Marele Zaharia, cu Sfânta Elisabeta soţia sa cea întru tot mărită, după vrednicie zămislind pe Sfântul Ioan Înaintemergătorul, pe care Arhanghelul l-a binevestit bucurându-se. Iar noi oamenii după vrednică datorie îl cinstim, ca pe un tăinuitor al darului.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: