Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 24 aprilie 2020. Cruce roșie în calendar, Izvorul Tămăduirii

Calendar ortodox 24 aprilie 2020. Cruce roșie în calendar, Izvorul Tămăduirii

Calendar ortodox 24 aprilie 2020. Cruce roșie în calendar, Izvorul Tămăduirii

Calendar ortodox 24 aprilie 2020. În această zi îi pomenim pe Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș, Sfinții Mucenici Pasicrat și Valentin de la Durostorum. De altfel, în vinerea din Săptămâna Luminată se sărbătorește Izvorul Tămăduirii.

Despre Izvorul Tămăduirii

Această sărbătoare își are originea din timpul împăratului Leon. Legenda spune că un orb și-a răcăpătat vederea după ce s-a spălat pe față cu apa unui izvor din apropierea Constantinopolului. În semn de mulțumire că Maica Domnului i-a ascultat rugile și l-a ajutat a ridicat acolo o biserică. Biserica este și în zilele noastre, iar creștinii merg în Istanbul să se roage în această biserică și să bea apa făcătoare de minuni.

Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș, Sfinții Mucenici Pasicrat și Valentin de la Durostorum

Sunt cinstiți pentru că au apărat învățătura ortodoxă în fața influențelor calvine, dar și pentru faptul că un întărit unitatea românilor în fața dreptei creințe.

Sfântul Ierarh Ilie Iorest a fost mitropolitul Ardelului. S-a născut în Țara Ardealului din părinți credincioși. De mic copil a învățat tailenele caligrafiei și ale picturii de icoane. Așa a ajuns de mic să învețe tainele bisericii. Când a ajuns mitropolit a primit ordin de la principele de atunci George Rakocsi să difuzeze printre romani catehism calvin. Acesta a refuzat și din acest motiv a stat pentru 9 luni în închisoare. După ce a ieșit s-a retras la Mânăstirea Putna unde a trecut la cele veșnice.

Sfântul Ierarh Sava Brancovici s-a născut în Transilvania într-o familie de sârbi. A locuit o bună vreme în Țara Românească. A fost călugărit la Târgoviște sub numele de Sava. A fost ales Mitropolit al Transilvaniei în perioada în care se aflau la conducere principii calvini. A fost trimis în temniță și nu se știe data la care a plecat la Domnul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: