Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 24 decembrie 2020. Rugăciunea zilei

Calendar ortodox 24 decembrie 2020. Rugăciunea zilei

Calendar ortodox 24 decembrie 2020

Calendar ortodox 24 decembrie 2020. Este o zi mare, pentru că are loc Ajunul Nașterii Domnului, ziua care reprezintă și sfârșitul postului Crăciunului. Credincioșii se pregătesc să îl întâmpine pe Mesia în sufletele lor. Iată ce altă sărbătoare mai este în această zi.

Calendar ortodox 24 decembrie 2020. Ce sfântă e sărbătorită azi

Data de 24 decembrie reprezintă Ajunul Crăciunului, data la care se încheie postul Crăciunului și creștinii se pregătesc pentru Nașterea lui Iisus Hristos. Tot în această zi sfântă, este sărbătorită și Sfânta Cuvioasă Muceniță Eugenia.

Tatăl muceniței a fost guvernatorul Egiptului, pe vremea împăratului Comod. Filip, căci acesta îi era numele, îi prigonea pe creștini. Pe evrei îi supunea la chinuri groaznice, iar pe cei ce credeau în Dumnezeu i-a izgonit pe toți din cetate.

Curând, fiica lui, Eugenia, a aflat despre Epistolele scrise de Sfântul Apostol Pavel şi a devenit iubitoare de Dumenzeu. Sfânta Cuvioasă Muceniță Eugenia s-a botezat și a luat haine bărbătești pentru a putea sta la mănăstire, în rugăciune. Pentru aceasta ea s-a tuns și a renunțat la frumusețea ei. A făcut asta și ca să scape de dorința părinților ei de a-i găsi un soț.

Ea a fost numită chiar și stareț la mănăstire, iar totul s-a schimbat atunci când o femeie pe nume Melentia a venit acolo și apoi s-a plâns guvernatorului că a fost siluită de stareț. Atunci, familia a descoperit nu numai că era o minciună, dar și pe fiica cea pierdută. Toți au trecut la creștinism, văzând această minune.

Calendar ortodox 24 decembrie 2020. Canon de rugăciune

Troparul Sfintei Cuvioase Muceniţe Eugenia Glasul 4

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Eugenia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Cuvioase Muceniţe Eugenia Glasul 4

Arătatu-Te-ai astăzi…

De slava cea trecătoare a lumii fugind, pe Hristos L-ai iubit, păzind nevătămat bunul neam al sufletului tău, muceniţă de Dumnezeu înţelepţită, Sfântă Eugenia, Prealăudată.

Condacul al 2-lea

Când te-ai logodit cu Hristos, I-ai adus Lui de bunăvoie, ca o zestre însufleţită, slugile care, urmând tăriei tale, fecioară binecuvântată Eugenia, au strălucit lămurit cu credinţa şi cu harul, deprinzându-se cu toată fapta bună, ca nişte adevăraţi mucenici înţelepţi ai lui Dumnezeu, cântându-I: Aliluia!

Condacul al 3-lea

Fericită fecioară, cea acoperită cu haine şi cu nume bărbăteşti, binevieţuind şi slujind lui Dumnezeu, atâta ai sporit în dumnezeiasca învăţătură, încât şi Sfânta Scriptură o cunoşteai pe de rost şi multora le erai mirare şi pildă pentru bucuria cea nepieritoare, cântând: Aliluia!

Calendar ortodox 24 decembrie 2020. Ce alți sfinți mai sunt sărbătoriți

Tot pe data de 24 decembrie, mai sunt pomeniți și alți sfinți în calendarul ortodox. Iată pe cine trebuie să mai cinstim în ziua aceasta:

Sfânta Muceniţă Vasila;

Sfântul Mucenic Filip, tatăl Sfintei Eugenia;

Sfinţii Protu şi Iachint;

Sfântul Cuvios Nicolae monahul;

Sfântul Mucenic Ahaic;

Sfântul Cuvios Antioh;

Sfântul Cuvios Vitimion;

Sfântul Cuvios Afrodisie;

Sfântul Cuvios Grat;

Sfântul Mucenic Ahmed.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: