Redactia.ro

Calendar ortodox 24 mai 2025. Sfântul care vindeca orice boală și îmblânzea animalele sălbatice. Sâmbătă se aprind lumânări și se dă de pomană

Calendar ortodox 24 mai 2025

Calendar ortodox 24 mai 2025. Pe 24 mai 2025, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, unul dintre marii nevoitori ai secolului al VI-lea, cunoscut pentru puterile sale tămăduitoare, rugăciunea neîncetată și viața de aspră nevoință. În această zi de sâmbătă, credincioșii sunt îndemnați să aprindă lumânări la biserică și să ofere pomană pentru sufletul celor adormiți, dar și pentru iertarea păcatelor proprii.

Calendar ortodox 24 mai 2025

Sfântul Simeon s-a născut în anul 522, în Antiohia Siriei, și a fost un copil cu o sete profundă de credință încă din fragedă pruncie. La doar 6 ani, a părăsit viața lumească și a mers în pustie, unde a fost primit sub ocrotirea unui bătrân duhovnic, Părintele Ioan. Aici a început drumul unei vieți dedicate total rugăciunii, postului și înfrânării trupești.

Sub povățuirea acestui părinte, Sfântul Simeon s-a nevoit cu posturi aspre, privegheri prelungite și rugăciuni neîntrerupte. În cele din urmă, cu binecuvântarea dumnezeiască, s-a retras într-un munte care i s-a arătat în chip minunat și pe care l-a numit „Muntele Minunat”, fiind astfel cunoscut mai târziu drept Sfântul Simeon cel din Muntele Minunat.

Sfântul este cunoscut pentru darurile sale duhovnicești uimitoare. Se spune că avea puterea să vindece cele mai grele boli, să îmblânzească animalele sălbatice, să vadă la mari depărtări și chiar să citească în inimile oamenilor. A dus o viață extrem de severă: uneori nu dormea zile întregi, iar alteori trăia fără hrană perioade îndelungate, hrănindu-se cu pâine cerească, primită, potrivit tradiției, din mâinile îngerilor.

Cuviosul Simeon a petrecut ani de zile pe un stâlp, asemenea altor mari asceți, înălțând neîncetat rugăciuni și cântări către Dumnezeu. Credincioșii veneau de la mari distanțe pentru a-i cere ajutorul, iar el răspundea fiecăruia cu blândețe și înțelepciune.

Troparul Sfântului Cuvios Simeon

„Locuitor pustiului și înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Simeon; și cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cerești daruri luând, vindeci pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la tine cu credință. Slavă Celui ce ți-a dat ție putere; slavă Celui ce te-a încununat pe tine; slavă Celui ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.”

Acest tropar este rostit de credincioși cu evlavie în ziua prăznuirii Sfântului, cerând binecuvântare, tămăduire și întărire în credință.

Pe lângă Sfântul Cuvios Simeon, în această zi sunt pomeniți și alți sfinți importanți ai Bisericii:

  • Sfântul Vincentiu de Lerin – un teolog și călugăr din secolul al V-lea, cunoscut pentru scrierile sale despre credința ortodoxă autentică;
  • Sfinții Mucenici Meletie Stratilatul – ofițer roman care a suferit martiriul pentru Hristos, împreună cu însoțitorii săi;
  • Sfinții Ioan, Ștefan, Serapion Egipteanul și Calinic Magul – mucenici ai veacurilor primare, pomeniți pentru curajul și credința lor neclintită în fața prigonirii.

Tradiții și obiceiuri pentru ziua de 24 mai

Sâmbăta este, în tradiția ortodoxă, o zi închinată pomenirii morților. De aceea, pe 24 mai, se obișnuiește:

  • să se aprindă lumânări pentru cei adormiți,
  • să se ducă colivă și vin la biserică,
  • să se facă pomeni pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice.

Este și o zi potrivită pentru rugăciuni de tămăduire, pentru că Sfântul Simeon este cunoscut drept vindecător al bolilor trupești și sufletești. Cei care trec prin suferințe fizice sau greutăți spirituale sunt încurajați să-i rostească numele cu credință și să-i ceară ajutorul în rugăciune.

24 mai 2025 este, așadar, o zi de rugăciune adâncă, de întoarcere spre valorile duhovnicești și de recunoștință față de sfinții care, prin viața lor de jertfă, au lăsat urme de lumină pentru cei ce vor să urmeze calea credinței. Sfântul Simeon cel din Muntele Minunat ne reamintește că tăcerea, răbdarea, rugăciunea și nădejdea pot transforma orice suflet în templu viu al harului divin.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: