Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 25 ianuarie 2021. Ce rugăciune e bine să spunem

Calendar ortodox 25 ianuarie 2021. Ce rugăciune e bine să spunem

Calendar ortodox 25 ianuarie 2021

Calendar ortodox 25 ianuarie 2021. Este mare sărbătoare în ziua aceasta, pentru că are loc pomenirea Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului.

Calendar ortodox 25 ianuarie 2021. Mare sărbătoare

Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului s-a născut în anul 328 în localitatea Nazianz din Capadocia, tocmai de aceea el fiind găsit și cu numele de „Sfântul Grigorie de Nazianz”.

Părinții lui au fost oameni drepți, care l-au învățat dreapta credință. Așa a ajuns el să fie chiar în fruntea celor credincioși, devenind Arhiepiscop al Constantinopolului.

Calendar ortodox 25 ianuarie 2021. Canon de rugăciune

Troparul Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului

Glasul 1

Fluierul cel păstoresc al teologiei tale a biruit trâmbiţele ritorilor; că ţie, celui ce ai încercat adâncurile duhului, ţi s-au adăugat şi Frumuseţile Cuvântului. Ci, roagă pe Hristos Dumnezeu, Sfinte Părinte Grigorie, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului

Glasul 3

Fecioara astăzi…

Cu limba ta cea de Dumnezeu grăitoare, încurcăturile ritorilor dezlegând, mărite, ai împodobit Biserica cu veşmântul Ortodoxiei, cel ţesut de sus; pe care şi purtându-l, strigă împreună cu noi, fiii tăi: bucură-te părinte, mintea cea preaînaltă a teologiei.

Calendar ortodox 25 ianuarie 2021. Rugăciunea zilei

Condacul al 2-lea

Către tine alergând popoarele și din învățăturile tale cunoscând adevărata cale către cer, așază în lumina Sfintei Treimi pe cei ce cu frică și dragoste curată cântă: Aliluia!

Condacul a 3-lea

Blând fiind la obicei din pruncie, bătrân s-a arătat, depărtându-se de la priveliștile și petrecerile deșertăciunilor lumești, și bunăcuviința de la maica sa învățându-se, în Biserica lui Dumnezeu ziua și noaptea slavoslovea cântând: Aliluia!

Condacul al 4-lea

Iubitorul de oameni Iisus, Care a îmbrăcat cu putere de sus pe Apostolii Săi în Ierusalim, ți-a dat ție putere tare asupra duhurilor și eresurilor, ca să le gonești și Biserica Sa cea sfântă și ca o mireasă împodobită să o aduci Lui, cântând: Aliluia!

Calendar ortodox 25 ianuarie 2021. Ce sfinți mai sunt sărbătoriți

Tot pe data de 25 ianuarie în calendarul ortodox 2021 mai sunt sărbătoriți și următorii sfinți:

Sfântul Cuvios Publie;

Sfintei Mucenite Medula;

Sfântul Cuvios Castin;

Sfântul Cuvios Apolo;

Sfântul Cuvios Dimitrie Schevofilaxul;

Sfântul Mucenic Auxentie.

Icoana Maicii Domnului “Potoleşte întristările noastre”.

Icoana Maicii Domnului “Bucurie neaşteptată”.