Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 27 februarie 2021. Mare sărbătoare pentru creștini

Calendar ortodox 27 februarie 2021. Mare sărbătoare pentru creștini

Calendar 27 februarie 2021

Calendar 27 februarie 2021. Mare sărbătoare pentru toți creștinii în ziua aceasta, pentru că are loc cinstirea unui mare sfânt.

Calendar 27 februarie 2021. Sărbătoarea zilei de azi

În fiecare an, pe data de 27 februarie, creștinii îl cinstesc pe Sfântul Cuvios Mărturisitor Procopie Decapolitul. Sfântul Cuvios Procopie Decapolitul era originar din de Decapole. Numele acestei cetăți provine chiar de la organizarea ei în 10 provincii, pentru că aceasta este traducerea pentru „Decapole”.

Sfântul Cuvios Mărturisitor Procopie Decapolitul a petrecut mulți ani în pustie, fiind un om pios, plin de credință, ce ducea o viață curată, departe de păcatele din jurul lui.

A luat apărarea sfintelor icoane în vremea primei perioade iconoclaste din Imperiul Roman de Răsări. Acesta îi făcea eretici de rușine pentru că le dădea mereu argumente despre existența lui Dumnezeu și despre cum Hristos s-a întrupat. Din ordinul împăratului iconoclast Leon Isaurul, Sfântul Cuvios Procopie a îndurat chinuri greu de neimaginat. El îi avea alături de mai mulți credincioși, inclusiv pe Sfântul Vasile. După ce împăratul s-a stins din viață, ei au putut fugi din temniță, unde au fost închiși mult timp, pentru că nu erau de acord cu credința lor.

Sfântul Cuvios Procopie Decapolitul a trăit mulți ani după aceea, în nevoință și cu dragoste de oameni. A murit la adânci bătrâneți.

Calendar 27 februarie 2021. Ce rugăciune se spune

Troparul Sfântului Cuvios Mărturisitor Procopie Decapolitul

Glasul al 8-lea

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Procopie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Calendar 27 februarie 2021. Rugăciunea zilei

Condacul Sfântului Cuvios Mărturisitor Procopie Decapolitul

Glasul a 4-lea.

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Luceafăr dobândindu-te astăzi Biserica, risipeşte toată negura relei credinţe, învrednicindu-te pe tine de cele Cereşti, Învăţătorule Procopie, pururea Mărite.

Calendar 27 februarie 2021.  Ce alți sfinți mai sunt cinstiți

Tot pe data de 27 februarie, în calendarul ortodox 2021, mai sunt pomeniţi și alți sfinți. Este vorba despre:

Sfântul Leandru de Sevilla;

Sfântul Talaleu

Sfântul mucenic Ghelasie;

Preacuviosul Ştefan;

Sfântul mucenic Nisiu;

Cuvioşilor Asclipiu şi Iacob;

Cuviosului Timotei cel din Cezareea;

Sfântului Rafael (Rafail), episcop de Brooklyn