Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 28 iulie 2021. Astăzi este prăznuit Sfântul Mucenic Pantelimon

Calendar ortodox 28 iulie 2021. Astăzi este prăznuit Sfântul Mucenic Pantelimon

Calendar ortodox 27 iulie 2023. Astăzi este prăznuit Sfântul Mucenic Pantelimon

Calendar ortodox 28 iulie 2021. Astăzi este prăznuit unul dintre marii sfinţi vindecători ai creştinătăţii, Sfântul Mucenic Pantelimon. Acesta sânf este considerat ocrotitorul medicilor şi tămăduitorul bolnavilor. 

Calendar ortodox 28 iulie 2021. Astăzi este prăznuit Sfântul Mucenic Pantelimon

Sfântul Mucenic Pantelimon s-a născut în anul 284 în orașul Nicomidia, potrivit crestinortodox.ro. A trăit în timpul împăratului Maximian (286-305). La naștere a primit numele de Pantoleon, care înseamnă „cel în toate puternic că un leu„, un nume păgân, căci tatăl sau împărtășea credința în zei. Însă mama lui era creștină. Aceasta moare la câţiva ani de la nașterea lui Pantoleon. Pantoleon termină Școală de Medicină din Nicomidia, iar ucenicia o va face cu renumitul medic Eufrosin.

Află de la preotul Ermolae că Hristos este singurul doctor adevărat. După ce învie un copil care fusese mușcat de o năpârcă, prin chemarea lui Hristos, cere să fie botezat. După botez, îşi ia numele Pantelimon, care înseamnă „cel cu totul milostiv”.

După ce a vindecat un orb, împăratul i-a cerut lui Pantelimon să renunțe la credința creștină. Pentru că a refuzat, Sfântului Pantelimon i s-a tăiat capul. Dar în loc de sânge, a curs lapte din  trupul său. Din anul 303, anul morții sale, Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor. Fiind un tămăduitor al bolnavilor, mai multe spitale și așezăminte poartă numele sau.

Moaștele Sfântului Pantelimon sunt prezente și în Catedrala din Constanța, Catedrala Episcopală din Galați, Catedrala Mitropolitană din Iași, Mănăstirea Oasă din Albă Iulia și în mai multe biserici din București : Biserica Sfântul Stelian Lucaci (str. Logofăt Udriște), Biserica Sfântul Dumitru Poștă (în spatele Muzeului de Istorie a României), Mănăstirea Plumbuita (str. Plumbuita, nr. 58), Biserica Adormirea Maicii Domnului – Precupetii Noi, Biserica Sfântul Antonie cel Mare (Aleea Valea Boteni, str. Romancierilor), Biserica Stavropoleos, Biserica Sfântul Alexie (Calea Șerban Vodă, nr. 123), Biserica Sfântul Pantelimon (str. Iancu Căpitan, nr. 24).

Calendar ortodox 27 iulie 2021. Rugăciune pentru Sfântul Mucenic Pantelimon

Sfinte mare mucenice și tămăduitorule Pantelimoane, ție îți vărsăm durerile noastre de multe feluri și tu fără întârziere, cu puterea ce o ai de la Dumnezeu, spre Care ne ești mijlocitor, auzind suspinuri înăbușite în noapte, în zi, pe pat de suferință, în călătorii, fii celor ce se roagă ție, după nevoile fiecăruia: Celor neliniștiți, liniștitor, celor asupriți, apărător, celor în primejdii, izbăvitor, celor învăluiți în păcate, scutitor, rătăciților îndrumător, bolnavilor deplin vindecător, orfanilor tată, văduvelor părinte, soților întăritor în căsnicie, celor porniți cu răutate, îmblânzitor, și ne întărește în fața necazurilor, căci suntem slabi și istoviți, sfinte. Și astfel, cu puterea ta, descătușați de amărăciunile noastre, să petrecem în mulțumire, cântând lui Dumnezeu: Aliluia!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: