Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 29 mai 2023. Ce sfânt sărbătoresc românii luni

Calendar ortodox 29 mai 2023. Ce sfânt sărbătoresc românii luni

GALERIE FOTO (2)

Credincioșii sărbătoresc pe data de 29 mai 2023 una dintre cele mai importante figuri sfinte. Este vorba despre Sfânta Muceniță Teodosia, care s-a remarcat de-a lungul vieții datorită credinței uimitoare pe care o avea în Isus Hristos.

Povestea celei care este sărbătorită în fiecare an pe aceeași dată este de-a dreptul emoționantă și plină de învățături. Iată cine a fost Sf. Mc. Teodosia, precum și care este rugăciunea pe care trebuie să o rostești.

Sfânta Muceniță Teodosia, sărbătorită pe 29 mai 2023

Sfânta Muceniță Teodosia este un personaj venerat în credința creștină ortodoxă și este comemorată în calendarul religios în ziua de 29 mai. Povestea vieții ei se desfășoară în cetatea Cezareea Palestinei, în timpul sărbătorii Paștelui, când tânăra Teodosia a venit în contact cu un grup de creștini închiși, care urmau să fie judecați pentru credința lor în Iisus Hristos.

Chiar dacă avea doar 18 ani, Teodosia era plină de curaj și a început să le vorbească celor din temniță despre împărăția lui Dumnezeu. A transmis cuvinte de încurajare și le-a cerut să o pomenească înaintea Domnului în momentul când își vor încheia nevoința lor mucenicească.

Ca urmare a acestor acțiuni, tânăra Teodosia a fost capturată de soldați și dusă în fața guvernatorului Urban. Acesta a amenințat-o și a supus-o unor chinuri cumplite în încercarea de a o determina să renunțe la credința sa. În ciuda suferințelor îndurate, Teodosia nu a cedat. Văzând că nu reușește să o înfrângă, guvernatorul a hotărât să o înecate, dar prin intervenția divină ea a rămas în viață și a ajuns pe uscat purtând în mâini piatra grea care fusese legată de gâtul ei.

În cele din urmă, Teodosia a fost martirizată prin decapitare. Moartea ei a fost un act suprem de credință și devotament față de Dumnezeu. Prin această jertfă, ea a câștigat statutul de sfânt și este venerată de credincioși.

Povestea Sfintei Mucenițe Teodosia ne inspiră prin curajul și puterea de a-ți mărturisi credința, chiar și în fața persecuției și a suferinței extreme. Viața ei este un exemplu de devotament și sacrificiu pentru credința în Dumnezeu, iar comemorarea ei în calendarul ortodox reamintește credincioșilor despre importanța martirilor și a credinței adevărate.

Canon de rugăciune către Sfânta Muceniţă Teodosia

Troparul Sfintei Muceniţe Teodosia, fecioara, glasul al 4-lea:

La fapta bună muceniţă, cu osârdie deprinzându-te, te-ai făcut vas iubit al lui Hristos şi locaş iubit al Preasfântului Duh. Pentru aceasta ai ruşinat pe vrăjmaşul, cel ce se luptă cu neamul omenesc, bine pătimind şi arătat cu sabia credinţei ai ucis pe cel cu nume de fiară, Teodosia; şi bucurându-te te-ai mutat la cer, cerând pururea mare milă, celor ce cu credinţă te cinstesc pe tine.

Cântarea 1, glasul al 4-lea.

Irmosul:

Adâncul Mării Roşii cu urme neudate, pedestru trecându-l Israel cel de demult cu mâinile lui Moise în chipul Crucii, puterea lui Amalec în pustiu o a biruit.

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Domnezeu pentru noi.

Dumnezeu, Cel Ce de bună voie S-a suit pe Cruce şi S-a făcut ţie Teodosia cale de pătimire, căci surpând pe tiranul, l-a făcut să se batjocorească de mucenici, ca o vrabie.

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Domnezeu pentru noi.

Cu bună tărie ai surpat la pământ pe înşelătorul, preacinstită Teodosia şi ca o purtătoare de biruinţă, ai primit cununa biruinţei, muceniţă prealăudată.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cel ce odinioară avea semeţie mare, acum s-a surpat, lovindu-se de răbdarea ta, sfântă muceniţă, căci luând asupra ta puterea Crucii, ai ruşinat pe cel ce fără de măsură se trufea.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cu vicleşug înşelându-mă şarpele, m-a luat rob, punând întru mine poftă a mă face dumnezeu; iar prin tine, Preacurată, chemându-mă din nou, chiar cu adevărat m-am îndumnezeit.

Cântarea a 3-a

Irmos: Se veseleşte de Tine Biserica…

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Domnezeu pentru noi.

Pofta cea dumnezeiască pe tine Teodosia te-a arătat mireasă lui Hristos, căci ai iubit Crucea Lui, muceniţă credincioasă.

Stih: Sfântă Muceniță Teodosia, roagă-te lui Domnezeu pentru noi.

Părăsind purtarea de grijă a trupului cea făcătoare de stricăciune, cinstită Teodosia, vieţuieşti întru Duh făcător de viaţă, prealăudată.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Vindecă-mi cugetul cu cinstit darul tău cel de Dumnezeu dăruit şi sufletul meu care este slăbănogit de patimi tămăduieşte-l.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Ridicat-ai, o, stăpână preacurată, chipul meu cel căzut, născând pe începătorul sculării noastre a tuturor.

Irmosul:

Se veseleşte de Tine Biserica Ta, Hristoase, strigând: Tu eşti puterea mea, Doamne şi scăparea şi întărirea.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: