Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 29 noiembrie 2020. Ce sfinți sunt sărbătoriți

Calendar ortodox 29 noiembrie 2020. Ce sfinți sunt sărbătoriți

Sfântul Mucenic Paramon

Calendar ortodox 29 noiembrie 2020. Este mare sărbătoare în această zi pentru creștini, pentru că în această zi are loc cinstirea Sfântului Mucenic Paramon.

Viața Sfântului Mucenic Paramon, sărbătorit pe 29 noiembrie

Sfântul Mucenic Paramon a trăit în secolul al III-lea. În acel timp, creștinii erau prigoniți pentru credința lor, iar atunci Guvernatorul Achilin îi prigonea pe creștini. El i-a obligat pe 370 de creștini să se jertfească pentru credința lor, iar la vederea acestor lucruri  Sfântul a exclamat:

„O, cât de mulți drepți sunt înjunghiați fără vină, de necuratul voievod, pentru că nu se închină idolilor lui celor fără de suflet și muți”.

Atunci, guvernatorul a decis ca Sfântul Mucenic Paramon să fie ucis în chinuri. Așa a primit acesta cununa muceniciei, pentru această fapta a sa, că a decis să își dea viața pentru credința în Hristos.

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Paramon

Troparul Sfântului Mucenic Paramon

Glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Paramon, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Paramon

Glasul al 4-lea

Cel ce Te-ai înălţat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pre binecredincioşii creştini, dăruindu-le lor biruinţă asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruinţă.

Cu răbdarea Dumnezeieştilor Porunci ţi-ai curăţit sufletul de spurcăciuni şi către săvârşirea pătimirii ai ajuns. Că te-ai lepădat a jertfi idolilor celor înşelători şi urmând lui Hristos, cu suliţa ai fost împus. Dar cu osârdie roagă-te pentru lume, Preafericite Paramon.

Irmosul:

Adâncul Mării Roşii cu urme neudate pedestru trecându-l Israel cel de demult, cu mâinile lui Moise, în chipul Crucii, puterea lui Amalec în pustie a biruit.

Stih: Sfinte Mucenice Paramon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu Luminile Duhului cele luminătoare, luminează Mucenice Paramon inima mea, celui ce laud pomenirea ta cea purtătoare de lumină şi mă întăreşte să stau întru Dumnezeieştile Legi.

Stih: Sfinte Mucenice Paramon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Îmbogăţitu-te-ai luminat, fericite, cu buna laudă a mucenicilor, încuviinţându-te cu podoabe muceniceşti şi te-ai înfrumuseţat cu răni frumoase, Sfinte Paramon. Pentru aceasta cu credinţă te fericim.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Fiind plin de apele cele făcătoare de viaţă ale Duhului, ai răcorit pe cei topiţi de fierbinţeala cea rea a necredinţei şi i-ai îndreptat către apa odihnei, slăvite.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

În vreme ai născut pe Cel fără de vreme, Curată, făcându-Se Om, pe Care roagă-L neîncetat, ca pe Fiul tău şi Domnul, să vindece patimile sufletului meu cele învechite, Ceea ce eşti fără prihană.

Ce sfinți mai sunt sărbătoriți în această zi

Tot în această zi, sunt sărbătoriți următorii sfinți:

  • Sfântul Mucenic Filumen;
  • Sfântul Cuvios Nicolae, arhiepiscopul Tesalonicului;
  • Sfântul Mucenic Ioan din Persida;
  • Sfântul Urban, episcopul Macedoniei;
  • Sfântul Mucenic Valerin;
  • Sfântul Dionisie, episcopul Corintului;
  • Cuviosul Pancosmie;
  • Sfântul Cuvios Pitirun;
  • Sfântului Fedros.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: