Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 3 august 2021. Este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Teodora

Calendar ortodox 3 august 2021. Este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Teodora

GALERIE FOTO (2) Calendar ortodox 3 august 2021.

Calendar ortodox 3 august 2021. În această zi, creștinii ortodocși o vor prăznui pe Sfânta Cuvioasă Teodora. Tot pe 3 august sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios și Mărturisitor Ioan, egumenul Mănăstirii Patalaria și Sfânta Mironosiță Salomeea.

Calendar ortodox 3 august 2021. Este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Teodora

Calendar ortodox 3 august 2021. În această zi este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Teodora. Este considerată mireasa lui Iisus Hristos. Se spune că s-a născut pe la jumătatea secolului al XVII-lea, în satul Vânători-Neamț, din părinți credincioși. Ștefan Joldea, tatăl ei, avea o dregătorie oșteașcă, fiind paznic al Cetății Neamțului și făuritor de arme pentru cei care apărau vestita Cetate a Moldovei. Mama sa avea grijă de casă și de cele două fiice, Teodora și Maghița. Cea din urmă a murit de tânără, iar Teodora a fost căsătorită de către părinți, împotriva voinței sale, cu un tânăr evlavios.

Nu a avut copii, dar Teodora era dedicată sufletește lui Iisus Hristos, iar din dragoste pentru el, a ales viața monahală. Așadar, a mers la cinul monahal la Schitul Vărzărești-Vrancea, iar după doi ani, soțul ei s-a călugărit. Fiecare călugăriță din schit se nevoia cu mare râvnă pentr Hrisos, însă Cuvioasa Teodora întrecea pe toate surorile sale cu rugăciunea. După câțiva ani, Teodora a părăsit munții Vrancei și s-a retras în părțile Neamțului, pentru a se nevoi în pădurile neumblate din jurul schiturilor Sihăstria și Sihla. Cuvioasa Teodora a fost încredințată duhovnicului Pavel, care a dus-o în pustietate, în apropiere de Schitul Sihla, sfătuind-o să rămână acolo până la moarte. Dacă nu putea rezista frigului, i s-a spus să meargă la sihăstria de călugărițe.

Un sihăstru milostiv i-a oferit chilia sa, care se afla aproape de schit și de peșterea care îi poartă numele. După un timp, a răposat fericitul duhovnic Pavel, într-o mică colibă pustinicească, iar Teodora a rămas singură, pentru că nimeni nu știa unde se află.

Năvălind turcii să prade mănăstirile, Sfânta Teodora s-a adăpostit în peștera sa. După ce au descoperit-o păgânii, ea s-a rugat ca Dumnezeu să o scape din mâinile lor. În acel moment s-a crăpat stânca din fundul peșterii și a scăpat de moarte. După câțiva ani, aceasta a chemat doi frați pentru a ști unde se află. La scurt timp și-a dat ultima suflare. Trupul Sfintei Teodora a fost depus în biserica schitului, spre închinare, după care domnitorul moldovean Mihail Sturza a construit o biserică la Iași și a adus câteva moaște în raclă pentru ca lumea să se închine la ea.

Pestera Sfintei Cuvioasa Teodora

Rugăciunea către Sfânta Cuvioasă Teodora

“Sfântă Teodora, izvorâtoare de mir și mare făcătoare de minuni, la vreme de necaz la tine alergăm cu zdrobire de inimă, știind că mult i-ai ajutat pe toți cei care ți-au cerut ajutorul cu credință. Cum ai binecuvântat încă din timpul vieții Mănăstirea Sfântului Ștefan, așa binecuvântează toate mănăstirile și schiturile ortodoxe, pe toate monahiile și pe toți monahii, pe toți cei începători în viața monahală ca să rămână statornici pe calea cea îngustă pe care au pornit. Tu, care te-ai folosit de sfințenia duhovnicului tău, ajută-i pe toți preoții să fie păstori pricepuți ai turmelor pe care le păstoresc.

Roagă-te, sfântă, pentru toți ierarhii Bisericii lui Hristos, să rămână în dreapta credință și să o mărturisească fără teamă la vreme de prigoană sau rătăcire. Ai grijă de toate familiile creștine, de toți părinții și de copiii lor. Îndepărtează de la ei toată tulburarea, toată ispita, toată cearta. Vezi șovăiala tinerilor care nu știu unde le e locul, în lume sau în mănăstire, și roagă-te pentru ei, ca să își înțeleagă chemarea și să facă întru toate voia lui Dumnezeu.

Așa cum pe fiica ta, Sfânta Teopisti, ai ajutat-o să urce pe scara virtuților, așa ajută-ne și pe noi, că greu e războiul care ne stă înainte. Povățuiește-ne pe calea smereniei, pe calea rugăciunii și a nevoinței. Alungă de la noi pe necuratul diavol, care vrea să ne facă de rușine, aruncându-ne în tina păcatului. Fii în fața inimilor noastre ca o icoană vie, Sfântă Teodora, ca ducând noi lupta cea bună să ne învrednicim de raiul cel gătit sfinților și de bucuria Împărăției Cerurilor, pe tine să te lăudăm, iar Dumnezeului cel în Treime lăudat să Îi aducem slavă și închinăciune în vecii vecilor. Amin.”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: