Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 3 iunie 2020. Sfântul sărbătorit de toți creștinii

Calendar ortodox 3 iunie 2020. Sfântul sărbătorit de toți creștinii

Sfântul Mucenic Luchilian

Calendar 3 iunie 2020. În această zi toți creștinii îi sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Luchilian şi cei împreună cu el patru tineri: Ipatie, Paul, Dionisie și Claudie. Tot pe această dată sunt pomeniți și Sfântul Kevin din Glendalough; Sfântul Cuvios Atanasie, făcătorul de minuni; Sfânta Cuvioase Ieria; Sfânta Muceniţă Paula Sfântul Cuvios Papos; Sfânta Clotilda.

Viața Sfântului Mucenic Luchilian, sărbătorit de creștini pe 3 iunie

Aproape toată viața sa, Sfântul Mucenic Luchilian a fost preot păgân în templele idolești. Abia la bătrânețe el a cunoscut credința în Hristos, după ce a primit Sfântul Botez.

Pentru că creștinii erau prigoniți în acele vremuri, faptul că Sfântul Mucenic Luchilian credea în Dumnezeu era unul interzis și chiar care îi punea viața în pericol. Silvian, guvernatorul din Nicomidia a aflat acest lucru și l-a căutat pe sfânt pentru a-l face să renunțe la credința sa.

Mai mult, Silvian dorea ca Sfântul Mucenic Luchilian să revină la credința în idoli, dar cum acesta îl cunoscuse pe Dumnezeu așa ceva era peste putință.

Pentru aceasta, el a fost bătut până i-au sfărâmat oasele, iar apoi spânzurat cu capul în jos. Nici după toate aceste bătăi și tratamente inumane sfântul nu și-a dat duhul, așa că el a fost aruncat în temniță. Acolo, a cunoscut patru tineri care aveau aceeași credință, așa că erau închiși pentru același motiv. Este vorba despre Ipatie, Paul, Dionisie și Claudie.

Toți cinci au fost aruncați într-un cuptor încins, din care au ieșit nevătămați. Apoi, chinuitorii lor i-au tăiat cu sabia și așa aceștia au primit cununa muceniciei.

Troparul Sfântului Mucenic Luchilian

Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Luchilian

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Ceata cea cu numărul de cinci a sfinţilor mucenici cea strălucită, care luminează Biserica lui Hristos, adunându-ne astăzi, să cinstim sfânta prăznuirea pomenirii lor, bucurându-ne; căci ca nişte tari pătimitori şi slugi ale lui Hristos stându-i înainte, neîncetat se roagă pentru noi toţi.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: