Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 3 martie 2020. Pătimirea Sfinților Mucenici Eutropiu, Cleonic și Vasilisc

Calendar ortodox 3 martie 2020. Pătimirea Sfinților Mucenici Eutropiu, Cleonic și Vasilisc

Calendar ortodox 3 martie 2020. Pătimirea Sfinților Mucenici Eutropiu, Cleonic și Vasilisc

Calendar ortodox 3 martie 2020. Pătimirea Sfinților Mucenici Eutropiu, Cleonic și Vasilisc. Cei trei sfinți sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 3 martie în fiecare an.

Calendar ortodox 3 martie 2020. Pătimirea Sfinților Mucenici Eutropiu, Cleonic și Vasilisc

Conform Creștin Ortodox, pe 3 martie sunt pomeniți Sfinții Mucenici Eutropiu, Cleonic și Vasilisc, aceștia fiind apropiați ai Sfântului Teodor Tiron, unul din sfinții militari. Cei trei frați și prieteni, au fost închiși în temniță pentru faptul că erau creștini și mărturiseau această credință.

Vasilisc era nepot al Sfântului Teodor, iar Eutropiu era frate cu Cleonic și erau de neam din Capadocia.

Așadar, guvernatorul orașului Amasea le-a cerut celor trei să renunțe la credința în Dumnezeu, dar ei au mărturisit cu hotărâre pe Hristos și au fost supuși la chinuri grele.

Guvernatorul i-a oferit lui Eutropie o sumă de bani pentru a mărturisi că renunță la credința în Dumnezeu, dar acesta a refuzat.

Cei trei sfinți au fost supuși la chinuri

De asemena, a procedat la fel și cu ceilalți doi, dar aceștia au răspuns. „Precum crede fratele nostru Eutropiu, cel intarit pe piatra credintei in Iisus Hristos, astfel si noi credem si ne intarim in Tatal si in Fiul si in Sfantul Duh. Si, precum Eutropiu patimeste pentru Hristos, asa si noi impreuna cu dansul, voim a patimi. Ca nu va putea diavolul sa ne desparta pe noi, pe care ne-a insotit Hristos cu sfanta credinta si cu dragostea Sa. Caci precum o sfoara, fiind impletita in trei, nu se rupe, astfel si noi, acesti trei, vom ramane tari. Si, precum Preasfanta Treime este nedespartita, asemenea si noi suntem nedespartiti cu credinta si nedeosebiti cu dragostea.”

Aceștia au fost supuși unor chinuir mari. În timpul torturii, Sfântul Eutropiu se ruga la Dumnezeu“Ajută-ne, Doamne să putem îndura aceste răni pentru cununa muceniciei, așa cum L-ai ajutat pe slujitorul Tău, Teodor.” Ca răspuns, Însuși Hristos li s-a înfățișat mucenicilor împreună cu îngerii Săi și cu Sfântul Teodor Tiron, spunându-le: “Priviți, a venit Mântuitorul să vă ajute, ca să aveți viață veșnică.” Soldații împreună cu alți martori ai viziunii au fost învredniciți să vadă și ei pe Mântuitorul și au cerut ighemonului să înceteze torturile.

Troparul Sfinților Mucenici Eutropiu, Cleonic și Vasilisc

Mucenicii Tăi, Doamne, intru nevoințele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca având puterea Ta pe chinuitori au învins. Zdrobit-au și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini