Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 3 octombrie 2021. Ce sărbătoresc creștinii în această zi

Calendar ortodox 3 octombrie 2021. Ce sărbătoresc creștinii în această zi

Calendar ortodox 3 octombrie 2021. Ce sărbătoresc creștinii în această zi

Calendar ortodox 3 octombrie 2021. Astăzi este prăznuit Sfântul Dionisie Areopagitul. Iată ce nu e bine să faci în această zi de duminică.

Calendar ortodox 3 octombrie 2021. Ce sărbătoresc creștinii în această zi

Calendar ortodox 3 octombrie 2021. Sfântul Dionisie Areopagitul s-a născut în Atena. Mai apoi, după ce a finalizat studiile de filosofie din Atena, a mers în Egipt pentru a și le desăvârși. Aici, Mântuitorul era răstignit pe Cruce la Ierusalim. Astfel, observând întunecarea cerului petrecută la moartea lui Hristos, a rostit profetic cuvintele: ”Sau Dumnezeu patimește sau lumea aceasta văzută se sfârsește”.

După un timp, Dionisie se întoarce în Atena și se bucură de întâlnirea cu Pavel în Areopag. Acesta va pune în inimă cuvintele pe care le va rosti Pavel și astfel, în anul 51 se va converti la creștinism. Mai târziu, va fi hirotonit episcop în Atena. Călătorește cu Pavel și îi cunoaște pe ceilalalți Apostoli ai lui Hristos. Ajunge la Ierusalim ca să o cunoască pe Maica Domnului. Va fi de fața la înmormantarea Feciorei Maria, potrivit crestinortodox. Iar după ce a rânduit alt episcop pentru Atena, s-a dus la Roma.

După aceea pleacă în Galia, l-a îndemnul Sfântului Clement, episcopul Romei. Zidește o biserică în cetatea Parisului și convertește mulți păgâni la creștinism. A fost decapitat în vremea împăratului Domitian (81-96).

Totodată, Sfântul Dionisie Areopagitul este primul autor patristic care ne-a lăsat o ierarhizare a cetelor îngerești. În prima treaptă, care este cea mai înaltă, sunt: Tronurile, Heruvimii și Serafimii. A doua treaptă cuprinde: Stăpâniile, Domniile și Puterile, iar în treapta a treia întâlnim: Începătoriile, Arhanghelii și Îngerii.

Cele mai cunoscute texte păstrate de la Sfântul Dionisie Areopagitul sunt următoarele patru tratate: ”Despre numirile dumnezeiesti”; ”Despre teologia mistica”; ”Despre ierarhia cereasca”; ”Despre ierarhia bisericeasca”, însoțite de zece scrisori. Învățătura cuprinsă în această operă este deplin ortodoxă.

Potrivit mai multor cercetători, autorul lucrărilor amintite nu ar fi însă ucenicul Sfântului Apostol Pavel, ci un autor creștin din secolul al V-lea, care scrie sub pseudonimul ”Dionisie Areopagitul”. Astfel, în studiile occidentale, aceste scrieri apar sub numele ”Pseudo-Dionisie Areopagitul” sau ”Dionisie Pseudo-Areopagitul”.

Calendar ortodox 3 octombrie 2021. Troparul Sfântului Mucenic Dionisie Areopagitul

„Bunătate învăţându-te şi îmbărbătându-te întru toate, îmbrăcându-te cuviincios cu bun cuget, ai scos din vasul alegerii cele negrăite; şi credinţa păzind, calea întocmai ai săvârşit, Sfinţite Mucenice Dionisie: roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre”.

Condacul Sfântului Mucenic Dionisie Areopagitul

„Prin uşile cerurilor trecând cu Duhul, ca un ucenic al Apostolului celui ce a ajuns până la al treilea cer, Sfinte Sfinţite Dionisie, te-ai îmbogăţit cu toată cunoştinţa celor negrăite şi ai luminat pe cei ce şedeau mai înainte în întunericul necunoştinţei. Pentru acesta strigăm: bucură-te părinte a toată lumea”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: