Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 30 ianuarie 2024. Sărbătoare mare de cruce roșie

Calendar ortodox 30 ianuarie 2024. Sărbătoare mare de cruce roșie

Calendar ortodox 30 ianuarie 2020. Sărbătoare mare de cruce roșie

Calendar ortodox 30 ianuarie 2024. Sărbătoare mare de cruce roșie. Joi este sărbătoare mare pentru toții credincioșii. Pe 30 ianuarie sunt sărbătoriți Sfinții Trei Ierarhi. E crucea roșie în calendarul ortodox.

Calendar ortodox 30 ianuarie 2024. Sărbătoare mare de cruce roșie

În luna ianuarie, în ziua a treizecea, sunt sărbătoriți Sfinții noștri părinți și mari dascăli ai lumii și ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu și Ioan Gură de Aur.

În zilele împaratului Alexie Comnen care a luat sceptrul împărăției în anul 1081, după împăratul Botaniat, s-a iscat neînțelegerea între oamenii cei mai înstăriți. Unii cinsteau mai mult pe Vasile cel Mare, spunând că este înalt la cuvânt, că era o fire iertătoare și sufletistă și nu era stăpânit de nici un lucru pământesc. Și îl pogorau pe Ioan Gură de Aur, spunând că ar fi fost oarecum potrivinic lui Vasile, pentru că ierta prea lesne și îndemna la pocăință.

Dar erau și oameni care îl cinsteau pe Ioan Gură de Aur, zicând că avea cuvinte dulci precum mierea. De asemenea,alții înclinau către Grigorie, deoarece acesta i-ar fi întrecut pe cei doi prin înălțime, frumusețea și cuviința cuvântărilor și scrierile lui.

30 ianuarie 2024, pomenirea Sfinților Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur

În anul 1084, într-o vedenie, au apărut cei trei sfinți împreună.

Cuvintele pe care cei trei ierarhi i le-au adresat Sfântului Ioan arată modul în care sfinții conlucrează-cu Dumnezeu și între ei:

După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nici o vrajbă nu este între noi. Fiecare din noi, la timpul sau, îndemnați de Duhul Sfânt, am scris învățături pentru mântuirea oamenilor.

În urmă acestei vedenii, Sfântul Ioan a ales ziua de 30 ianuarie pentru prăznuirea comună a celor Trei Ierarhi, stingându-se astfel și disputele din capitală, lumea unindu-se în sărbătorirea împreună a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, a Sfântului Grigorie Teologul și a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Rugăciune către Sfinții Trei Ierarhi

Sfinților Ierarhi ai lui Hristos, lauda Bisericii: Vasile înțelepte – stâlp al credinței, Grigorie prea laminate – minte cerească, Ioane Gură de Aur – propovăduitorul înflăcărat al pocăinței, voi cei ce aţi fost dăruiţi Bisericii în vremuri de cumpănă pentru a descoperi credința cea adevărată, primiți această smerită rugăciune pe care o înălțăm către voi, sfinților.

Dăruiți-ne nouă, păcătoșilor, adevărata cunoaștere. Și învăţați-ne cum se cuvine să trăim noi, cei ce purtăm cu nevrednicie numele de creștin.

Sârguiţi-vă, sfinților, să-i scoateți pe credincioși din smintelile acestei lumi ticăloase, aşa cum odinioară aţi făcut cu cei pe care i-aţi păstorit. Fiţi deci călăuzele noastre către cer!

Mijlociți cu rugăciunile voastre pe lângă Dumnezeu, să ne dăruiască iertare, smerenie şi înțelepciune!

Voi, cei care trăiţi în cer, rugați-vă, sfinților, ca şi noi, cei ce trăim pe pământ, să le gândim şi să le facem pe cele de sus.

Fiţi alături de noi, Sfinților Trei Ierarhi, în viaţa aceasta şi după moarte… Ca şi noi să ne împărtășim de fericirea cea veșnică. Amin!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: