Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 30 iunie 2023. Ce sărbătoare este vineri

Calendar ortodox 30 iunie 2023. Ce sărbătoare este vineri

Calendar ortodox 30 iunie 2023. Ce sărbătoare este vineri

Calendar ortodox 30 iunie 2023. Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Ghelasie de la Ramet. Tot în această zi serbăm Soborul Sfintilor 12 Apostoli, Petru, Iacov al lui Zevedeu, Ioan, Andrei, Filip, Bartolomeu, Matei, Toma, Iacov al lui Alfeu, Tadeu, Simon Cananeul, Matia și sunt pomeniti Sfântul Mucenic Meliton, Sfântul Mucenic Petru din Sinopi și Sfântul Mucenic Mihail, grădinarul.

Calendar ortodox 30 iunie 2023 – Sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși

Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț avea 12 ucenici cu care se ruga, postea și săvărșea sfintele slujbe. Acesta nu mânca decât sâmbăta și duminica, iar în celelalte zile se hrănea cu Sfânta Treime. Sfântul Ghelasie era atât părintele sihastrilor din Muntii Ramet, cat si al satenilor din Tara Motilor. Multi din cei stâpâniti de duhurile necurate, au primit vindecare prin rugăciunile sale. La trecerea sa la cele veșnice, trupul său a fost îngropat lângă vechea biserică a Mănăstirii Ramet.

Cu timpul a devenit necunoscut locul în care a fost inmormântat. Moaștele sale au fost scoase în 1925, când a fost văzut un cap de om care a înconjurat de trei ori vechea biserică a Mănăstirii Ramet. Alte doua capete au fost scoase la suprafata de ape. Capetele au fost ingropate in partea dreapta a vechii biserici. Pe 20 iunie 1992, Sfantul Sinod al Bisericii noastre a hotarat canonizarea oficiala a Sfantului Ghelasie si trecerea numelui sau in calendarul ortodox. Canonizarea solemna s-a facut la Ramet la 29 iunie 1992. Pomenirea Sfantul Ierarh Ghelasie de la Ramet se face la 30 iunie.

Rugăciune către Sfântul Ghelasie

Catre tine, Sfinte Ierarhe Ghelasie, inaltandu-ne gandurile, cu umilinta si cu caldura te rugam: cauta din inaltimea plina de slava a cerului si te milostiveste de suferintele, durerile, patimile, necazurile, amaraciunile si stramtorarile noastre. Si roaga pe Stapanul si Dumnezeul nostru cel ceresc, sa ne ierte pacatele pe care, cu stiinta si cu nestiinta, le savarsim neincetat, ca si pentru putina noastra dragoste fata de El si fata de aproapele nostru, rugandu-L sa fie pururea milostiv si iertator si sa indeparteze de la noi toata suferinta si durerea. Fii povatuitorul si indrumatorul nostru pe cararile cele necunoscute ale vietii, pentru ca, urmand pilda credintei si a dragostei tale fata de Hristos, sa ne invrednicim de darurile Sale si trecand din aceasta viata, sa ne bucuram impreuna cu tine si cu toti cei bineplacuti din veac ai Domnului, de Imparatia cea nesfarsita a cerurilor, ca acolo, inconjurati de cetele ingerilor, sa aducem marire, cinste si inchinaciune lui Dumnezeu Celui in Treime slavit, in vecii vecilor, Amin.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: