Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 30 noiembrie 2020. Cruce cu roșie în calendar. Este sărbătorit Sfântul Andrei

Calendar ortodox 30 noiembrie 2020. Cruce cu roșie în calendar. Este sărbătorit Sfântul Andrei

Sfantul Andrei

Calendar ortodox 30 noiembrie 2020. Este mare sărbătoare pentru toți creștinii, pentru că în această zi are loc pomenirea Sfântului Apostol Andrei, protectorul României.

Viața Sfântului Apostol Andrei, sărbătorit pe 30 noiembrie 2020

Sfântul Apostol Andrei a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos și fratele Sfântului Pavel. Acesta este considerat a fi protectorul României și unul dintre cei mai importanți sfinți din Biserica Ortodoxă a României.

Din anul 1997, Sfântul Apostol Andrei a fost declarat, în mod oficial, ocrotitorul țării noastre. Din 1995, această sărbătoare este însemnată cu cruce roșie în calendar, pentru ca toți creștinii să înțeleagă semnificația acestei sărbători. Totodată, în această zi are loc și dezlegare la pește, astfel că cei care țin postul Crăciunului, care durează 40 de zile, pot să se înfrupte din pește de Sfântul Andrei.

De altfel, foarte mulți români poartă numele acestui mare sfânt. Așadar, trebuie să le urăm „La mulți ani” tuturor celor care poartă numele de Andrei sau Andreea.

Unde se găsesc moaștele Sfântului Andrei

Moaștele Sfântului Andrei se găsesc și în țara noastră, dar și în mai multe părți din Europa, după cum urmează: la Mănăstirea Santa Chiara din Napoli, în biserica din Casino di Cicco Șanț’Apollinare (între Roma și Napoli), la biserica ‘Sf. Andrei’ din Varșovia și cea din Szaflary (lângă Cracovia), la biserica din Saint Lupicin (în Munții Jură, Franța), în Biserica San Pedro de la Rua (Estella, Țară Bascilor), la Mehrba (Malta), în Catedrala catolică din Hong Kong în biserica românească din Viena, Peștera Sfântului Andrei, biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgul Neamț, catedrala arhiepiscopală din Galați, biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Oradea și în mănăstirile Neamț, Secu și Hurezi.

Troparul Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, glasul al 4-lea:

Ca cel decât Apostolii mai întâi chemat şi verhovnicului frate adevărat, Stăpânului tuturor Andrei, roagă-te pace lumii să dăruiască şi sufletelor noastre mare milă.

Troparul Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, glasul 1:

Fiu al Galileei şi frate al lui Petru, dintre pescari în soborul Apostolilor întâi ai fost chemat, Andrei cel minunat, iar de la mormântul tău din Patra chemi popoarele la Dumnezeu şi atunci ne-ai umplut de bucurie când în România iarăşi ai venit, unde pe Hristos Domnul L-ai propovăduit.

Rugăciune către Sfântul Apostol Andrei

„În numele Tatălui, și Fiului, și Sfântului Duh, Domnului să ne rugăm!

Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim. Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii.

Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat pe cruce, cu capul în jos, pentru iubirea și credința sa în Dumnezeu

Nu ne lăsa, Doamne, nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv.

Ce sfinți mai sunt sărbătoriți tot pe această dată

Tot pe data de 30 noiembrie, mai este sărbătorit și Sfântul Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: