Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 4 august 2023. Sfinții 7 tineri din Efes

Calendar ortodox 4 august 2023. Sfinții 7 tineri din Efes

Calendar ortodox 4 august 2023. Astăzi sunt pomeniți Sfinții 7 tineri din Efes!

Calendar ortodox 4 august 2023. Sfinții 7 tineri din Efes

Pe 4 august, în calendarul ortodox, sunt prăznuiți Sfinții 7 Tineri din Efes. Această zi de post este marcată în Calendarul Ortodox 2023 și reprezintă o ocazie de reflecție și rugăciune pentru credincioșii ortodocși.

Sfinții 7 tineri, cunoscuți sub numele de Maximilian, Iamvlih, Martinian, Ioan, Dionisie, Exacustodian și Antonin, au trăit în perioada împăratului păgân Deciu. În acele vremuri, creștinii erau prigoniți și mulți erau forțați să se ascundă pentru a evita tortura și moartea.

Cei șapte tineri, uniți de credința și dragostea pentru Hristos, au ales să-și dedice viața rugăciunii, postului și curăției. Ca să scape de persecuție, s-au ascuns într-o peșteră. Informația a ajuns, însă, la împărat, iar peștera a fost descoperită și zidită, lăsându-i pe tineri să moară de foame și de sete.

Un soldat a lăsat în peșteră o plăcuță de plumb pe care a scris numele și povestea tinerilor. Atunci, Dumnezeu i-a adormit pe tineri, iar ei au rămas în această stare până când zidul peșterii a fost deschis în vremea împăratului Teodosie.

După ce s-au trezit, tinerii au fost recunoscuți ca sfinți, iar povestea lor a fost răspândită în toată țara. Împăratul Teodosie a venit personal la Efes pentru a se închina la sfinți, iar vedeniile ulterioare au indicat dorința sfinților de a rămâne în peșteră, exact cum fuseseră găsiți.

Istoricii dezbat durata somnului sfinților, unii sugerând 17 ani, alții 172 sau chiar 175. Indiferent de detaliile acestei narațiuni, Sfinții 7 Tineri din Efes continuă să fie cinstiți de credincioșii ortodocși și reprezintă un exemplu de credință și devotament pentru generațiile următoare

Calendar ortodox 4 august 2023. Troparul Sfinților șapte tineri din Efes

 Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Calendar ortodox 4 august 2023. Condacul Sfinților 7 tineri din Efes

Condacul Sfinților 7 tineri din Efes: Maximilian, Exacustodian, Iamvlih, Martinian, Dionisie, Ioan și Constantin:

 Glasul al 4-lea

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință.

Cel Ce ai minunat pe pământ pe sfinții Tăi, mai înainte de înfricoșătoarea și a doua Ta venire, prin preaslăvită scularea celor șapte tineri, Hristoase, descoperind învierea ce va să fie, ai arătat celor ce nu credeau în ea, îmbrăcămintea și trupurile lor nestricate. Iar pe împăratul l-ai înduplecat a grăi: cu adevărat este învierea morților.

Calendar ortodox 4 august 2023. Astăzi mai sunt pomeniți

  • Aducerea moaștelor Cuvioasei Muceniță Evdochia;
  • Sfântul Mucenic Tatuil;
  • Sfântul Sfintitului Mucenic Cosma Etolianul.

 

Sursa foto: crestinortodox.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: