Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 5 aprilie 2021. Ce rugăciune e bine să spunem pentru har divin

Calendar ortodox 5 aprilie 2021. Ce rugăciune e bine să spunem pentru har divin

Calendar ortodox 5 aprilie 2021

Calendar ortodox 5 aprilie 2021. Este mare sărbătoare pentru creștini în ziua aceasta, pentru că sunt sărbătoriți doi mari sfinți mucenici.

Calendar ortodox 5 aprilie 2021. Mare sărbătoare

În fiecare an, pe data de 5 aprilie 2021, creștinii îi sărbătoresc pe sfinții Agatopod și Teodul. Aceștia au trăit în vremea împăraților Maximian și Dioclețian, care îi prigoneau pe creștini.

Între ei era o diferență de vârstă foarte mare, dar credința i-a adus împreună.

Agatopod era bătrân ca vârstă și avea deja părul cărunt. El îndeplinea funcția de diacon. În schimb Teodul era un tânăr chipeș ce trăia în feciorie și fiind dornic să învețe totul despre sfintele scrieri. El era fiul unor creștini drept și mai avea încă alți trei frați. Ei trăiau în Tesalonic și când împărații păgâni au dat porunca să se închine la idoli tot poporulm ei au refuzat.

Aceștia încercau să-i întoarcă pe cei care ieșeau calea lor la credința cea dreaptă . Multora le era frică,  dar cei doi nu au fugit și nu s-au ascuns și își continuau treburile în biserica , atât ziua, cât și noaptea.

Ei au fost prinși de ostași guvernatorului Faustin și au încercat să-i facă să renunțe la dreapta lor credință. I-au despărțit, i-au făcut să creadă că celălalt a renunțat la credință, când, de fapt, nu era așa. Cei aflați alături de întemnițat s-au vindecat de mintea înveninată de păgâni și au crezut iar în Hristos. Într-un final guvernatorul, i-a ucis pe cei doi sfinți.

Canon de rugăciune către Sfinţii Mucenici Teodul şi Agatopod

Troparul Sfinţilor Mucenici Teodul şi Agatopod, glasul al 4-lea:

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Calendar ortodox 5 aprilie 2021. Rugăciunea zilei

SEDELNA, glasul al 8-lea. Podobie: Pe Înţelepciunea şi Cuvântul…

Făcându-vă fraţi dupăharul Duhului şi de un obicei în dreapta credinţă, Sfinţilor, cu adevărat cu mari numiri petrecând viaţa în rugăciuni şi în înfrânări, aţi tras popoare la Dumnezeiasca cunoştinţă. Pentru aceasta ca nişte viteji ostaşi bărbăteşte aţi biruit înşelăciunea şi după Lege pătimind, aţi câştigat cununi. Rugaţi-vă lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli să dăruiască celor ce cu dragoste prăznuiesc sfântă pomenirea voastră.

Calendar ortodox 5 aprilie 2021. Sunt sărbătoriți și alți sfinți

Tot pe data de 5 aprilie, în calendarul ortodox 2021, mai sunt pomeniţi și alți sfinți:

Sfinţii mucenici Claudie, Diodor, Victor, Victorin, Papia, Serapion şi Nichifor;

Preacuvioasa Maică Teodora din Tesalonic;

Sfinţii mucenici Teodora şi Didim;

Sfântul mucenic Termu;

Sfântul Mucenic Pompie;

Sfântul Zinon şi sfinţii mucenici Maxim şi Terentie;

Sfântul nou mucenic Gheorghe, care s-a nevoit în noul Efes, în anul 1801, şi care prin sabie s-a săvârşit.