Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 5 iulie 2023. Ce sărbătoare este miercuri

Calendar ortodox 5 iulie 2023. Ce sărbătoare este miercuri

Calendar ortodox 5 iulie 2023. Ce sărbătoare este miercuri

Calendar ortodox 5 iulie 2023. Creștinii ortodocși îl prăznuiesc în această zi pe Sfântul Atanasie de la Aton în fiecare an. Tot pe 5 iulie sunt prăznuiti Sfântul Cuvios Lampadie, Sfântul Mucenic Vasile și a celor impreuna cu dânsul, 70 de mucenici, Sfintirii Bisericii Sfântului Mucenic Iulian și Sfântului Mucenic Ciprian.

Calendar ortodox 5 iulie 2023 – Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul

Sfântul Atanasie s-a născut în Trapezunt, din părinți creștini. Rămas orfan la o vârstă fragedă, a fost crescut de un ofițer. Pe când era copil, Sfântul Atanasei își conducea prietenii în pădure sau in apropierea unei peșteri și juca rolul de egumen. Acest lucru a fost o proorocie, căci mai târziu avea să ajungă stareț. După ce și-a desăvârșit educația, a intrat în monahism. La rugămintea lui Nichifor Focas, Sfântul Atanasei va ridica o biserica închinată Sfintei Fecioare Maria.

Când participa la masă cu frații din mănăstire, își împărțea partea lui în așa fel încât, fără ca cineva să își dea seama, el nu mânca mai nimic în afară de anafura împărtită după Sfânta Liturghie. Sfântul Atansie și-a îmbrăcat hainele de sărbătoare, iar în momentul în care urca pe schele, se prăbușește cupola bisericii atât pentru Sfântul Atanasie, cât și pentru ceilalți frați care lucrau la zidurile bisericii. Deși cupola a căzut peste el, trupul său a rămas nevătămat, neavând decât o rană la picior. Din această rană a curs sânge, care a fost luat de frați cu graba și cu care s-au făcut multe vindecări. După trecerea sa la cele veșnice, Sfântul Atanasie s-a înfățișat de mai multe ori înaintea fraților lui, uneori ca să-i mângâie si să-i intărească, iar alteori ca să-i certe.

Rugăciunea către Sfântul Atanasie

„De viata ta cea in trup s-au minunat cetele ingeresti, cum, cu trupul, la luptele cele nevazute ai iesit, pururea marite si ai ranit cetele demonice. Pentru care, Sfinte Atanasie, Hristos ti-a rasplatit cu bogate daruri. Drept aceea, parinte, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa se mantuiasca sufletele si sa se implineasca dorintele noastre. Avand numirea nemuririi, cat ai fost cu viata, dupa ce te-ai mutat de la cele vremelnice, te-ai aratat partas nemuririi celei adevarate, Parinte Atanasie. Stand, deci, acum inaintea lui Hristos, adu-ti aminte de noi cei ce te pomenim pe tine.
Din copilareasca pruncie facandu-te cinstitor de Dumnezeu, cuvioase, lipsa parintilor tai nicidecum nu te-a impiedicat in dobandirea virtutii, caci toata pofta si dorirea cu totul ai intors-o catre Insusi Cel Ce te-a zidit.
Facandu-ti mintea stapanitoare patimilor si indreptandu-te cu fapte dumnezeiesti, ai savarsit calatoria cea buna. Si prin dreapta credinta, ai biruit pandirile, viclenirile si maiestriile demonilor, alegand ca un intelept partea cea buna.
Din tinerete parasind toate cele pieritoare si veselitoare ale vietii, cu osardie ai urmat lui Hristos, Sfinte Atanasie si ridicand pe umeri Crucea Domnului tau, ti-ai topit trupul prin infranari. Drept aceea, Domnul Cel Preabun te-a si ales pe tine pastor sufletelor, purtatorule de Dumnezeu fericite. Iar acum, roaga-te lui Hristos Dumnezeu, sa daruiasca iertare de pacate celor ce praznuiesc cu dragoste, sfanta pomenirea ta. Amin!”

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: