Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 5 iunie 2020. Sărbătoare cu cruce neagră în calendar

Calendar ortodox 5 iunie 2020. Sărbătoare cu cruce neagră în calendar

Sfântul Mucenic Dorotei

Calendar ortodox 5 iunie 2020. La această dată este sărbătorit Sfântul Mucenic Dorotei, episcopul Tirului. În calendar, sărbătoarea este marcată cu crice neagră. Tot în ziua aceasta are loc cinstirea pentru Sfinții Mucenici Marchian, Nicandru, Iperehie, Apolon, Leonid, Arie, Gheorghe, Selneniad, Irineu si Pamvon, Sfântul Mucenic Hristofor, Sfântul Mucenic Conon și Sfântul Mucenic Marcu din Hios.

Sfântul Sfântul Mucenic Dorotei, episcopul Tirului, este sărbătorit pe 5 iunie

Sfântul Mucenic Dorotei, episcopul Tirului a trăit în vremea împăratului Dioclețian. Datorită credinței sale, el a fost numit episcop în Tir, dar a fost nevoit să fugă și să se ascundă, după ce a fost nevoit să părăsească tronul.

După ce persecuțiile împotriva creștinilor au încetat, sărbătorit Sfântul Mucenic Dorotei s-a întors în Tir, dar nu pentru mult timp.Ela fost nevoit să plece iarăși, după ce la putere a ajuns Iulian Paravatul, care ordona ca toți credincioșii ce au religia lui Hristos să fie uciși.

Sfântul Dorotei a ajuns după plecare sa din Tir în Tracia, dar nici acolo nu urma să aibă o viață liniștită. Creștinii erau și acolo persecutați și mai mult decât atât, pentru că prisese ură pe el, Iulian Paravatul voia cu orice preț să îl prindă și să îl ucidă.

Într-un final, a reușit, iar Sfântul Mucenic Dorotei și-a dat viața pentru credința sa și a primit coroana muceniciei. Atunci, el avea vârsta de 107 ani.

Condacul Sfântului Mucenic Dorotei, Episcopul Tirului

Glasul 3. Fecioara astăzi… Cu învăţături ortodoxe, sfinţite mucenice, propovăduind, dar dumnezeiesc sfânt pe tine însuţi te-ai adus Făcătorului, întâi în pustnicie cu cuviinţă vieţuind, a doua cu mucenicia tare pătimind; şi după lege ai luat răsplătirea biruinţei de la Hristos Dumnezeu.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Dorotei, Episcopul Tirului

Glasul 4. Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Dorotei, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: