Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox, luna iunie, 2020. Ce sărbători importante sunt în acest interval

Calendar ortodox, luna iunie, 2020. Ce sărbători importante sunt în acest interval

Ce sărbători creștine sunt în luna iunie

Luna iunie este una cu o semnificație aparent în ceea ce privește sărbătorile religioase. În această lună credincioșii sărbătoresc patru mari evenimente religioase, care sunt semnate cu cruce roșie în calendar.

Sărbătorim patru mari evenimente cu mare semnificație pentru creștini în iunie

În luna ce va veni, creștinii se bucură de patru mari sărbători, toate având o însemnătate aparte pentru că sunt notate cu cruce roșie. De aceea, este bine să știi despre ce sărbători este vorba pentru că în ziua respectivă este indicat să nu se lucreze, fiind o zi specială dedicată rugăciunii și credinței.

Cele patru sărbători sunt Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile), Lunea Sfântului Duh (Sfânta Treime), Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

Pogorârea Sfântului Duh

Această sărbătoare are loc la 40 de zile de la Învierea Domnului, când creștinii prăznuiesc Înălțarea Domnului. În acest an, Pogorârea Sfântului Duh are loc pe 7 iunie, adică în prima săptămână oficială de vară.Tot lla această dată are loc pomenirea tuturor eroilor neamului nostru, așa cum a decis Sinodul BOR.

Lunea Sfântului Duh (Sfânta Treime)

După Înălțare, creștinii sărbătoresc Sfânta Treime, adică momentul în care Duhul Sfânt s-a descoperit oamenilor. Atunci, El a arătat că Dumnezeu este unul, dar el are trei ipostasuri, sau trei fețe: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Lunea Duhul Sfânt are loc pe 8 iunie.

Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul

Această sărbătoare are loc pe 24 iunie. În popor, nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este numită sărbătoarea de Sânziene sau Drăgaica. Proorocul Ioan s-a născut cu șase luni înaintea Domnului, iar venirea sa pe lume a fost anunțată de Îngerul Gavriil.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt pomeniți în calendarul ortodox pe data de 29 iunie. Ei sunt considerați patronii sistemului penintenciar din România, pentru că și-au mărturisit credința în Hristos chiar și în temniță.

În luna iunie sunt și câteva sărbători religioase marcate cu cruce neagră. Iată care sunt acestea:

2 iunie – Sf. Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava
4 iunie – Sf. Mucenic Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel
22 iunie – Sf. Ierarh Grigorie Dascălu, Mitr. Ţării Româneşti
24 iunie – Sf. Ierarh Niceta de Remesiana (Dezlegare la peşte)
30 iunie – Sf. Ierarh Ghelasie de la Râmeţ

Etichete: