Redactia.ro
Home » Știri » Calvarul Nadiei Comăneci. Cum era bătută și înjurată la Lotul Național de Gimnastică, pe când avea 16 ani

Calvarul Nadiei Comăneci. Cum era bătută și înjurată la Lotul Național de Gimnastică, pe când avea 16 ani

Nadia Comaneci

Nadia Comăneci, prima gimnastă din lume care a reușit să obțină nota perfectă de 10, a trecut prin clipe de coșmar atunci când se antrena în lotul național de gimnastică al României.

Nadia Comăneci, clipe de coșmar la lotul de gimnastică

Mai multe dezvăluiri șocante i-au fost făcute într-o carte abia lansată, intitulată „Nadia și Securitatea”,  un volum de peste 400 de pagini în care se prezintă felul în care gimnastele românce erau tratate și modul în care erau batjocorite.

Este vorba despre o cartea istoricului Stejărel Olaru în care povestește întreaga viața a Nadiei din timpul în care se pregătea în cadrul lotului național al României. Aceasta era urmărită de securitate și printre notele informative sunt mai multe episoade tragice din viața fetei de doar 16 ani. Atât ea, cât și colegele ei erau tratate într-un mod jignitor de antrenori și Bela Karolyi era acuzat că le bate pe gimnaste. Acesta era lovite și jignite în mod constant.

Totodată, antrenorul este acuzat că nu a respectat niciodată indicațiile medicilor și le punea pe fete să se antreneze până la epuizare chiar dacă ele aveau nevoie de repaus. A fost cazul și pentru Nadia Comăneci.

„Înainte de participarea Nadiei la Campionatele Europene, aceasta, având o formă gravă de viroză pulmonară, a primit din partea medicului indicația de a întrerupe total efortul. Cu toate acestea, Karolyi Bela a obligat-o să vină la antrenament cu febră mare și să lucreze la intensitate maximă, ceea ce a agravat boala și a periclitat sănătatea ei”, se arată în carte.

Același lucru s-a întâmplat și în cazul altor fete, fiind forțate să muncească. De asemenea, medicii îi avertizau să nu le mai lovească pe fete în cap, fiindcă le poate afecta foarte tare la nivel mental fiecare lovitură.

„Teodora Ungureanu era afectată de o viroză și a făcut temperatură 38°. După ce a fost consultată de medic și i-a fost recomandat repaus total, Bela Karolyi a luat-o de urechi și a determinat-o să facă antrenament. Observând că obișnuiește să bată peste cap gimnastele atunci când executau greșit, i-am atras atenția și indicat să renunțe la acest procedeu, deoarece este foarte dăunător și ar putea duce la pierdea capacității intelectuale”, se arată într-o altă notă, din Arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Prin ce a trecut Nadia Comăneci. Antrenorul le spunea „Sunteți niște vaci”

„Mama Nadiei mi-a citit dintr-un caiet intim al lui Nadia unde ea își însemna zilnic intimitățile. Din cele citite (…) reiese comportarea pe care a avut-o antrenorul Karolyi cu ele, jignirile, adresări ca: «sunteți niște vaci, proaste, educat prost de familie, nu sunteți bune de nimic». Mai mult decât atât, le bătea atunci când un antrenament nu-și ajungea ținta, găsindu-le vinovate. (…) Nu li se dădea alocația de masă integrală invocând că «e păcat să strici mâncarea pe niște nesimțite»”, se mai arată în documente.

Este povestit și un episod în care Nadia Comăneci a fugit efectiv de la baza de antrenament, pentru că îi era foarte foame. Antrenorul nu o lăsa să mănânce ca să nu se îngrașe. Aceasta și-a cumpărat cașcaval și Benone Sinulescu este cel care a recuperat-o pe fată, cu un taxi și a sunat-o pe mama ei să îi spună ce se întâmplă.

„A lovit-o pe Nadia în timp ce făcea controlul greutății corporale și văzând că are 42,5 kg i-a mai spus că trebuie să slăbească 1 kg. Pe Teodora Ungureanu a lovit-o în timpul unui antrenament, când a greșit o figură, fapt ce a determinat-o să plângă 3 ore. Această situație le-a făcut pe cele două sportive să declare față de sursă că după Campionatele Europene din mai 1977 nu vor mai lucra cu antrenorul Karolyi Bela”, se arată în fila 339, din dosarul 13346, din Arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: