Redactia.ro
Home » Știri » Când au loc Deniile și la ce oră încep acestea

Când au loc Deniile și la ce oră încep acestea

Când au loc Deniile și la ce oră încep acestea

Deniile sunt slujbele care au loc în fiecare zi din Săptămâna Mare, fiecare având o semnificație aparte pentru creștinătate. Iată ce semnifică ele, de fapt, și la ce oră încep.

Când au loc Deniile și de la ce oră încep

Deniile au loc din seara Floriilor și până în Vinerea Mare când se cântă prohodul Domnului. Cuvântul „denie” provine de la cuvântul slav „vdenie” care înseamnă priveghere. Acestea au loc începând cu ora 18, zilnic.

În ziua de luni, în Săptămâna Patimilor, Biserica ne amintește de Patriarhul Iosif care a fost vândut de frații săi în Egipt. Se face pomenirea smochinului neroditor blestemat de Hristos să se usuce pentru că nu avea rod. Aceasta este o pildă pentru oameni care trebuie să își dea seama că Dumnezeu este iubire și dreptate.

Marți are loc pomenire a celor 10 fecioare. Cinci dintre acestea au avut candela fără ulei și celelalte aveau candela și ulei. Candela cu ulei reprezintă evlavia și milostenie.

În Miercurea Mare are loc pomenirea femei păcătoase care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele fiului lui Dumnezeu. Ca simbol al pocăinței sale, ea l-a uns cu cel mai bun mir. Miercuri este ziua în care Iuda l-a vândut pe Hristos fariseilor.

Denia din Joia Mare. Citirea Evangheliilor

Ziua de joi este închinată pentru patru evenimente deosebite și anume spălarea picioarelor ucenicilor, fiind pilda smereniei. Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a vorbit despre uciderea sa și despre cum trupul său se va găsi în pâine și vin.

De asemenea, în Joia Mare este pomenită rugăciunea din grădina Ghetsimani și începutul patimilor prin vinderea sa. Specific Deniei de joi seară este citirea celor 12 evanghelii.

În Vinerea Mare  are loc pomenirea înfricoșătoarelor patimi ale Mântuitorului și mărturisirea tâlharului celui recunoscător care a dobândit împărăția cerurilor.

În Sâmbătă Mare are loc îngroparea lui Hristos și pogorârea la iad cu sufletul pentru a o ridica sufletele celor adormiți până atunci. Sâmbătă seara începe slujba de Înviere, când se cântă: „În Ziua Învierii să ne luminăm cu prăznuirea și unii pe alții să ne îmbrățișăm, și să le zicem frați și celor ce ne urăsc pe noi și așa să strigăm: Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: