Redactia.ro
Home » Știri » Când au voie bătrânii să iasă din case. Ordonanța militară numărul 4, explicații

Când au voie bătrânii să iasă din case. Ordonanța militară numărul 4, explicații

Ordonanța militară numărul 4

Ministrul de Interne a anunțat duminică seara, că au fost elaborate măsuri noi pentru persoanele care au peste 65 de ani. Conform noilor măsuri, bătrânii vor putea să iasă din casă la orice oră, doar dacă au nevoie medicamente sau tratamente.

Persoanele de peste 65 de ani au voie să iasă din casă

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a precizat duminică în cadrul declarației de presă, că au fost elaborate noi măsuri care privesc persoanele care au peste 65 de ani.

Potrivit acestuia, bătrânii pot ieși afară la orice oră doar pentru a-și rezolva problemele de natură medicală. În afară de intervalul 11.00-13.00, bătrânii vor putea ieși între orele 20.00-21.00 pentru a-și plimba animalele de companie sau pentru a-și trata animalele domestice.

„Am clarificat, cu privire la circulația persoanelor peste 65 de ani, un interval orar în care pot să își rezolve și probleme de natură medicală, cum ar fi tratamente oncologice, dializă. Deplasare care se poate face folosind mijloace proprii, ale apropiaților, sau mijloace de transport sanitare. Toate aceste făcându-se în intervalul normal și după ora 13 și înainte de ora 11. Adică pe parcursul întregii zi”, a declarat ministrul Internelor.

Bătrânii au prioritate în magazine și farmacii

Totodată, ministrul de Interne a declarat că magazinele și farmaciile trebuie să faciliteze cu prioritatea accesul personelor cu vârste de peste 65 de ani între orele 11.00-13.00.

Tot pentru persoanele în vârstă de peste 65 de ani am clarificat condițiile în care pot fi sprijinite de către operatorii economicii care au activități comerciale cum ar fi vânzarea de produse sanitare sau alimentare, astfel încât în intervalul 11-13 să faciliteze cu prioritate accesul persoanelor de peste 65 de ani în aceste spații comerciale”, a completat Vela.

Ordonanța militară numărul 4

Ordonanța militară numărul 4 prevede următoarele lucruri:

Art.1 – (1) Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în exteriorul locuinței/gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00-13.00 dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc. folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în situațiile prevăzute la alin. (1) se prezintă o declarație pe propria răspundere completată în prealabil, care trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.

(3) Circulația persoanelor prevăzute la alin.(1), în afara locuinței/gospodăriei, este permisă și în intervalul orar 20.00 – 21.00, dacă aceasta se face pentru a asigura nevoile animalelor de companie/domestice doar în proximitatea locuinței/gospodăriei.

Persoanele care pleacă din izolare sau carantină vor primi sancțiuni mai dure

Art.3 – (1) Persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi sancționate contravențional conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.

(2) Persoanele care nu respectă condițiile izolării la domiciliu și sunt identificate în afara spațiului de izolare, vor fi sancționate contravențional conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.

(3) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Șoferii de TIR își pot alege locul de izolare sau carantină

Art.4 – (1) La intrarea în țară, pentru protejarea propriilor familii, conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone optează pentru carantinare/izolare, dar nu mai mult de 14 zile,

(2) Opțiunea pentru una dintre modalitățile prevăzute la alin. (1) se materializează prin completarea, de către conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, a unei declarații pe propria răspundere prin care își asumă una dintre cele 3 variante de carantinare/izolare.

(3) Prevederile alin. (1) și (2) se aplică în mod corespunzător și piloților de aeronave și personalului navigant.

(4) Măsura se aplică începând cu data de 31 martie 2020.

Angajații se pot izola la serviciu

Art.5 – (1) Se instituie, pentru o perioadă stabilită de angajator, măsuri de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul care ocupă funcții esențiale pentru asigurarea funcționării producției, transportului și distribuției energiei electrice și gazelor naturale, a activităților de întreținere și mentenanță a echipamentelor și instalațiilor specifice, precum și a celorlalte activități de aprovizionare, respectiv, extracție, producție și procesare a resurselor și materiilor prime și/sau semiprocesate energetice necesare funcționării corespunzătoare Sistemului Energetic Național în concordanță cu prevederile Planurilor proprii de continuitate a activităților de bază în cazul instituirii stării de urgență pe teritoriul României.

(2) Refuzul izolării preventive de către personalul prevăzut la alin.(1) atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, după caz.

(3) Măsura se aplică începând cu data de 31 martie 2020, ora 12.00.

Prețurile la energie electrică și termică, apă și carburanți nu vor fi majorate

Art.8 – (1) În perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate și carburanți nu pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanțe militare, acestea putând fi doar diminuate în funcție de cerere și ofertă.

(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Pentru a afla mai multe detalii, puteți accesa documentul aici.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini